Ce poate face România dacă va fi blocată de Austria, în 8 decembrie, pentru Schengen. Care sunt scenariile posibile
Este oficial, România află joi, 8 decembrie, dacă este acceptată în Spațiul Schengen. Cel mai probabil, Austria se va opune, iar România va fi nevoită să apeleze la alte variante de rezolvare a acestei situații.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru Știrile Pro TV care sunt principalele scenarii care ar putea fi luate în considerare de România.
Scenariul 1: România se decuplează de Bulgaria și intră în Schengen
Primul scenariu avansat de europarlamentar este acela în care România reușește să se ”decupleze” de Bulgaria, ceea ce, în opinia lui, ar însemna aderarea noastră la Schengen.
”Din discuțiile purtate deja este foarte clar că un singur stat se opune aderării României la Spațiul Schengen, și vorbim aici de Austria. Asta înseamnă că noi, mâine (joi, 8 decembrie, n. red.) în discuțiile politice pe acest subiect, trebuie să convingem acest guvern să schimbe poziționarea.
Mai exact, mâine vor fi discuții ample cu privire la rezoluția ce ține de aderarea României la Spațiul Schengen și acolo putem să vorbim de 2 aspecte: de decuplare a României de Bulgaria, ceea ce înseamnă aderarea la zona de liberă a circulației, și asta presupune din partea României să facă niște eforturi suplimentare.
De asemenea, trebuie să vorbim de rescrierea rezoluției, în așa fel încât țara noastră să își asume angajamente suplimentare în ceea ce înseamnă combaterea migrației și sprijinul pe care intenționează să-l ofere statelor membre pe acest subiect. Aceasta ar fi scenariul cel mai posibil, care ar putea să conducă la un vot pozitiv pentru țara noastră.” - a explicat Negrescu.
Deja, România este pregătită pentru a adera la Spațiul Schengen, ”inclusiv în varianta decuplării de Bulgaria”.
”România este pregătită pentru a adera la Spațiul Schengen, inclusiv în varianta decuplării. Negocierile au loc aici, la sediul Consiliului, unde discutăm despre o rezoluție care trebuie să precizeze aceste elemente. Ce trebuie să vă spun este că experții Comisiei Europene deja au oferit garanții statelor membre ca în cazul decuplării, România să fie primită în spațiul Schengen. Adică, mai exact, reprezentanții Comisiei Europene au spus că România respectă criteriile Schengen, chiar dacă va exista o decuplare de Bulgaria.
În sensul acesta, există posibilitatea ca perioada de accedere la Spațiul Schengen să fie un pic decalată. În prezent, accesul pe căile rutiere și maritime este prevăzut pentru 1 ianuarie, dar, dacă vom avea o decuplare, intrarea în spațiul Schengen ar putea să se realizeze în luna martie pe toate căile de acces la zona de liberă circulație”. - mai spune el.
Scenariul 2: Austria se abține, iar România este admisă
Un alt scenariu posibil este ca Austria să NU voteze ”împotrivă”, dar nici ”pentru”, ci doar să se ”abțină”.
Pentru România, această decizie ar fi una favorabilă.
”Din punct de vedere tehnic, o abținere din partea Austriei ne-ar permite să intrăm în spațiul Schengen. Acest lucru este foarte clar în tratatul care prevede modul de funcționare al Uniunii Europene” - spune europarlamentarul.
Scenariul 3: Austria votează împotrivă. România apelează la Consiliul European
În cazul (foarte) probabil în care Austria își menține opoziția față de România, țara noastră poate relua acest subiect la Consiliul European, care să convingă Austria să își schimbe ... poziția.
”Dacă vom avea un vot negativ, mâine (joi, 8 decembrie, n.red.), România poate relua acest subiect săptămâna viitoare la nivelul Consiliului European, unde participă șefii de stat și de guverne. Acolo, sub presiunea liderilor europeni, Austria și cancelarul austriac își pot schimba poziționarea și să susțină în România dacă vor veni cu argumente suficiente și vom propune soluțiile-compromis acceptate de toate statele membre.” - spune Victor Negrescu.
Deja, Bulgaria ”depune eforturi suplimentare” în acest sens, la nivelul Consiliului European.
”La nivelul Consiliului European, reuniune extrem de importantă la nivelul instituțiile europene, se pot discuta subiectele cele mai semnificative la nivel european, pentru că șefii de stat și de guverne au, practic, ultimul cuvânt privind deciziile europene.
S-a mai întâmplat acest lucru, însă efortul semnificativ pe care România trebuie să îl facă în zilele următoare este să se asigure că pe agenda Consiliului European intră acest punct. Și, pentru asta, avem nevoie de sprijinul direct al președintelui Consiliului European și de sprijinul președinției cehe, pentru că în prezent pe agenda Consiliului European nu avem acest punct, pentru că se așteaptă toată lumea să reușim să parcurgem etapele necesare în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Trebuie să spun că Bulgaria, deja, cu sprijinul Comisiei Europene, depune eforturi suplimentare pentru a avea acest subiect pe ordinea Consiliului European, pentru că, în cazul lor, reticențele vizavi de accederea la Spațiul Schengen sunt mult mai ample și consideră că e nevoie de o discuție la respectivul nivel.” - a mai spus europarlamentarul pentru Știrile Pro TV.