România pune oficial presiune pe Austria. Premierul Nicolae Ciucă anunță că va cere un vot în Consiliul JAI, pentru Schengen
Joi, 8 decembrie, România va cere votul decisiv în privința aderării țării noastre la Schengen.
"Starea de incertitudine nu mai poate continua, integrarea în Schengen este obiectivul nostru național" - a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.
Declarația vine în contextul în care oficialii noștri încă mai speră să schimbe decizia Austriei, care se opune extinderii Spațiului Schengen. Cancelarul austriac invocă faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița de la noi.
”Toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.” - a spus premierul.
Șeful Guvernului de la București a subliniat faptul că temerile Austriei, care se opune aderării României la Schengen, nu au o ”justificare reală”.
”Referitor la Austria. Putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene FRONTEX confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.
Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegală este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. Însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.
Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României, care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen.” - a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
În ultimele trei săptămâni, austriecii au declarat în repetate rânduri că se opun extinderii spaţiului Schengen.
La un summit UE-Balcanii la Tirana, la care participă şi Klaus Iohannis, cancelarul austriac a spus un NU tranşant şi României, dar şi Bulgariei.
Austriecii invocă vulnerabilităţile de la graniţele de sud-est ale Europei pe rute care trec prin România şi Bulgaria. Politicienii de la Bucureşti au venit cu rapoarte oficiale care arată că doar 2,7% dintre migranţii care au ajuns în vestul Europei au tranzitat ţara noastră.