Ce pași trebuie să urmezi dacă ți s-a anulat zborul în ultimul moment. Cum îți poți recupera ușor banii

avion zbor
Shutterstock

În momentul în care utilizatorii sunt informați cu privire la anularea zborului, aceștia trebuie să știe că au anumite drepturi pe care fiecare companie aeriană are obligația de a le respecta

Un zbor anulat poate da peste cap planurile de călătorie ale pasagerilor, mai ales dacă aceștia sunt informații cu câteva zile înainte de data plecării.

Ce să faci dacă o companie aeriană îți anulează zborul

Conform regulamentului Parlamentului European al Consiliului Uniunii Europene cu privire la anularea sau întârzierea zborului, companiile aerie au obligația de a oferi pasagerilor să aleagă una dintre următoarele variante:

1. Rambursarea prețului biletului

2. Redirecționarea către destinația finală cu prima ocazie

Citește și
Vacanțele din 2022 vor fi cele mai scumpe din ultimii ani. Drumul cu mașina devine nerentabil
Vacanțele din 2022 vor fi cele mai scumpe din ultimii ani. Drumul cu mașina devine nerentabil
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

3. Redirecționarea la o dată ulterioară agreată de călător în condiții de transport comparabile și în funcție de locurile disponibile.

Călătorii trebuie să aleagă una dintre cele trei variante menționate mai sus, însă în funcție de distanța de zbor și de întârzierea înregistrată în raport cu ora de sosire prevăzută initial pot să primească și despăgubiri suplimentare.

În cazul în care călătorii se află pe aeroport și optează pentru redirecționare, au dreptul la mese și băuturi răoritoare, iar în funcție de timpul de așteptare au dreptul și la două apeluri telefonice, mesaje sau e-mailuri.

În cazul în care redirecționarea are loc a doua zi, călătorii au dreptul la cazare peste noapte și, în funcție de circumstanțe, pot primi compesații financiare.

În cazul în care călătorii au fost informați de anularea zborului cu mai puțin de 14 zile înainte de data programată a plecării au dreptul la despăgubiri.

Pe de altă parte, dacă zborul a fost anulat din cauze extraordinare, care nu au putut fi evitate, compania aeriană nu trebuie să plătească despăgubiri călătorilor.

Printre evenimentele care pot fi considerate circumstanțe extraordinare se numără deciziile de gestionare a traficului aerian, instabilitatea politică, riscurile la adresa securității și condițiile meteo nefavorabile.

Pentru a dovedi anularea zborului din cauze extraordinare, compania aeriană trebuie să arate extrase din jurnale de bord sau rapoarte referitoare la incidete. Compania aerianpă trebuie să ofere aceste dovezi organismului național competent, precum și pasagerilor vizați, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente

Despăgubiri pe care le pot primi călătorii

Dacă distanța de zbor este mai mică de 1.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 250 de euro.

Dacă distanța de zbor este între 1.500 și 3.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 400 de euro.

Dacă distanța de zbor este mai mare de 3.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 600 de euro

Conform regulamentului Parlamentului European al Consiliului UE cu privire la anularea sau întârzierea zborului, drepturile pasagerilor se aplică în următoarele situații:

• Dacă zborul se face pe teritoriul UE (indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE)

• Dacă aterizarea se face pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE

• Dacă decolarea se face de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE

În acest context, UE însemană cele 27 de state membre, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Antilele Franceze), Azore, Madeira și Insulele Canare.

În cazul în care compania aeriană nu oferă posibilitatea de a alege între rambursare și redirecționare, ci decide să ramburseze prețul biletului inițial, călătorii au dreptul la o rambursare suplimentară a diferenței de preț dintre biletul nou și cel inițial.

Dacă zborul de plecare și zborul de întoarcere au fost rezervate separat și sunt operate de companii diferite iar zborul de plecare se anulează, călătorii au dreptul la rambursare doar pentru zborul anulat.

Dacă cele două zboruri sunt operate de companii diferite, dar sunt incluse pe aceeași rezervare, dacă se anulează zborul de plecare, călătorii au următoarele drepturi:

1. Despăgubire

2. Posibilitatea de a alege între rambursarea prețului întregului bilet (dus-întors) și redirecționare pentru zborul de plecare

Cum îți recuperezi banii de la compania aeriană

Costul biletului trebuie rambursat în 7 zile de la anularea zborului. Plata unei despăgubiri depinde de motivul pentru care a fost anulat zborul, dar normele UE nu prevăd un termen-limită pentru efectuarea acesteia.

În mod alternativ, companiile aeriene pot oferi despăgubiri și prin intermediul cupoanelor de călătorie sau al altor servicii, dar numai cu acordul semnat al pasagerului.

Cele mai frecvente greșeli la rezervarea biletelor de avion

În momentul în care călătorii se decid să călătorească cu avionul, trebuie să afie atenți când rezervă biletele, deoarece se pot produce anumite greșeli.

Greșelile minore pot fi verficate de către agenția de bilete împreună cu persoana în cauza și pot fi corectate ulterior. Însă, există și greșeli care nu pot fi corectate și care pun călătorii în situația în care li se poate anula zborul.

Greșeli care pot fi corectate

Prenume si nume de familie

Prenumele și numele de familie trebuie să fie exact ca în documentul de identitate care se folosește pentru check-in.

Greseli minore ortografice

În momentul în care completează numele și prenume se întâmplă ca oamenii să facă anumite greșeli minore de ortografie. De exemplu, în loc de "Alexandru Popescu" utilizatorul scrie: "Alexandr Popescu".

Pentru a evita aceste greșeli, utilizatori sunt rugați să verifice de două ori înainte de efectuarea plății, dar și după efectuare.

În cazul în care se sesizează greșeli după ce plata a fost făcută, utilizatorii trebuie să contacteze serviciul de Suport Clienți al agenției unde au rezervat biletele.

În funcție de companiile aeriene, corectarea greșelilor se face gratuit, dacă este vorba de maxim trei litere.

Utilizatorii au dreptul de a corecta o singură dată gratuit numele din rezervarea, după care se aplică anumite costuri, în funcție de compania aeriană.

Ordinea prenumelui si numelui

În momenul în care se completează numele și prenumele, utilizatorii trebuie să pună prenumele într-un câmp și numele în celălalt câmp, exemplu: Prenume (Alexandru) și Nume (Popescu).

Chiar dacă sunt specificații clare privind completarea numelui și a prenumelui se întâmplă ca utilizatorii să încurce câmpurile și să completeze datele invers, adică în câmpul de nume pun prenumele și invers.

Daca ordinea prenumelui si numelui de familie nu a fost corectată, utilizatorii pot beneficia în continuare de rezervare.

Din 2019, companiile aeriene acceptă la îmbarcare pasagerii care au completat datele invers.

Sexul (formula de adresare) incorecta

În momentul în care completează datele personale, utilizatorii trec greșit genul, însă această greșeală nu influențează rezervarea biletelor și implicit îmbarcarea.

Prenume dublu incomplet

De foarte multe ori se întâmplă ca utilizatorii să nu completeze tot prenumle, de exemplu dacă în actul de identitate este numele Ana Maria, și pe rezervare trebuie trecut tot numele, nu doar prima parte.

În cazul în care utilizatorii au nume dublu și au completat greșit doar prima parte, sau ultima parte, corectarea se poate face gratuit. În schimb, dacă rezervarea a fost făcută pe site-ul companiei aeriene, corectarea nu se poate face online. Pentru corectare, utilizatorii trebuie să contacteze un operator al companiei aeriene.

Date gresite pentru check-in

În momentul în care completează datele pentru check-in se întâmplă ca utilizatorii să completeze seria și numărul CNP-ului în locul seriei și numărului pașaportului.

Pentru a corecta, utilizatorii trebuie să contacteze un operator al agenției/companiei unde au fost rezervate biletele. Corectura se va face grauit, chiar și dupa ce au fost emise cărțile de îmbarcare.

Date de contact greșite

Pentru a efectua o rezervare, utilzatorii trebuie să introducă o adresă de email valida și un număr de telefon de asemenea valid. Aceste date de contact sunt necesare pentru a trimite confirmarea rezervării, de a primi informații importante despre zbor.

Adresa de email și numărul de telefon incorecte nu afectează statutul rezervarii, dar utilizatorii nu o să fie contactați pentru a fi informații în legătură cu situațiile menționate mai sus. Pentru a corecta datele, utilizatorii trebuie să contacteze un operator call center.

Greseli care nu pot fi corectate

Exista o categorie de greșeli care nu pot fi corectate gratuit de agenție sau de compania aeriană care efectuează zborul.

Data zborului este completată greșit

Există utilizatori care completează greșit data de check-in. Dacă greșeala nu se observă înainte de afectuarea plății, utilizatorii trebuie să știe că pot schimba data conform condițiilor de modificare pentru fiecare companie aeriana în parte.

Itinerariu de zbor greșit

Exista cazuri în care utilizatorii rezervă bilete pentru itinerariu greșit. Cea mai frecventă eroare este notarea inversă a intinerariului. De exemplu, în loc de București-Londra, utilizatorii trec Londra-București.

Dacă biletul este plătit deja, corectarea se poate face după ce ce plătește taxa de modificare și diferența dintre zborul confirmat și cel nou.

Criza de personal care afectează companiile aeriene și implicit zborurile

Un motiv pentru care cursele au întârziere este lipsa de personal din aeroport. Zilnic, sunt zeci de curse internaționale întârziate, așa că oamenii sunt nevoiți să aștepte cu orele. 

Lipsa de personal de pe aeroporturi este resimțită și în România. Pe Aeroportul Otopeni La plecări, zboruri către Paris, Londra și Antalya au întărzieri de peste o oră la decolare. Reprezentanții aeroportului spun că nu sunt angajați suficienți oameni la companiile aeriene și la cele care gestioneaza bagajele.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Continuă haosul din aeroporturi. Avertismentul unei companii:
Continuă haosul din aeroporturi. Avertismentul unei companii: "Problemele vor persista toată vara"

Mai scump, mai aglomerat, mai enervant. Este bonusul nedorit, pentru cei care visează la vacanțe, ori pur și simplu, au drumuri lungi de făcut, în interes de serviciu.

Vacanțele din 2022 vor fi cele mai scumpe din ultimii ani. Drumul cu mașina devine nerentabil
Vacanțele din 2022 vor fi cele mai scumpe din ultimii ani. Drumul cu mașina devine nerentabil

Fără doar şi poate nu vom uita uşor vacanţa din 2022, pentru că înseamnă bani, bani şi iar bani. Cei, care obişnuiau să plece cu mașina în concediu sunt tot mai îngrijoraţi de costul transportului.

Greve majore pe mai multe aeroporturi din Europa. Plecările în vacanțe ar putea fi perturbate
Greve majore pe mai multe aeroporturi din Europa. Plecările în vacanțe ar putea fi perturbate

Plecările în vacanță ar putea fi perturbate în această vară pentru cei care vor călători cu avionul.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.