Ce este „Gen Știri”, canalul de informații al Gen Z. „Mă gândesc ce i-ar plăcea unui elev de 17 ani să citească”
De unde își iau cei din Generația Z știrile ? Evident, de pe rețelele sociale, acolo unde sunt însă inundați adesea de “informații” irelevante sau chiar false. Câțiva tineri s-au gândit să schimbe acest lucru, și așa s-a născut “Gen Știri”.
„Gen Știri” este un canal informativ care oferă știri relevante pentru cei din Generația Z, într-o manieră informală, captivantă și ușor de înțeles pentru tineri. Pentru asta, se folosesc mai ales de Instagram și TikTok, acolo unde au strâns, până acum, aproape 150 de mii de urmăritori.
Alex Daragiu le-a invitat la MyImpact pe Alexandra Clapa și pe Denisa Cotor, ca să afle cum “traduc” știrile pentru cei din generația lor.
Alex Daragiu: În primul rând, ce e „Gen Știri”, că poate sunt oameni care nu știu...
Denisa: E o publicație pentru tineri, făcută de tineri. Explicăm știrile pe Tiktok și pe Instagram, într-un limbaj cât mai apropiat pentru tineri. Adică suntem singura redacție exclusiv de tineri din țară, coordonați de Diana Filimon și Teodor Tiță...
Alex Daragiu: Care sunt tineri...
Denisa:...Care se uită la noi de deasupra și ne dau indicații când nu știm exact ce să facem.. Și da, asta încercăm să facem, să explicăm tinerilor lumea pe înțelesul nostru.
Alex Daragiu:De unde numele? Îmi imaginez, dar...
Denisa: Pentru că e un cuvânt pe care toți îl folosim. E un tic verbal deja, pe care multă lume îl folosește, mai ales noi, generația Z, și se potrivește și cu "Gen Z". Și de la un proiect anterior al nostru, "Gen, Revistă", care e mai vechi.(...) După ce am făcut "Gen, Revistă", care continuă, am avut ideea și de " Gen Știri", unde să avem un ritm mult mai mare...
Alex Daragiu:Ai spus la un moment dat că aveai un borcan, să bagi câte 50 de bani...
Denisa: Pe vremuri aveam un borcan în care, la ședințe, trebuia să punem câte 50 de bani, câte un leu dacă foloseam ticul ăsta verbal, "gen", că ședințele erau pline numai de "gen gen, gen"...
Alex Daragiu: Care e subiectul principal al știrilor pe care le faceți de obicei? Am văzut că e o diversitate foarte mare, dar poate aveți totuși o direcție, când e trendy ceva?
Alexandra: Nu avem neapărat o direcție. Ce se întâmplă în ziua respectivă, aia dăm, că e politică, educație, ceva legat de proiecte de lege adoptate... Și, dacă se întâmplă ceva, edităm și dăm.
Alex Daragiu: Practic, în momentul ăsta, câte postări aveți pe zi și cum sunt, care e formatul?
Alexandra: Avem trei știri pe zi în fiecare zi, în afară de weekend, când postăm mai puțin. Și avem și pe TikTok, postăm două pe zi, și acelea se repostează pe Instagram. Am avut zile și cu aproape șapte, cele mai multe.
Alex Daragiu: Cum ați ajuns la știri, până la urmă?
Denisa: Mergeam prin țară, și încă mergem prin țară în caravane ș.a.m.d. și vorbim cu tinerii și întrebăm de unde se informează și nu prea au răspuns la asta sau au răspunsuri ca "merge televizorul în casă", ceea ce mi se întâmpla și mie. Ascultau ai mei televizorul și accidental se informează. Deci informația ajunge la ei accidental. Și ne-am întrebat"unde-s tinerii, unde suntem?" Suntem pe Instagram și pe TikTok, că pe Facebook nu prea suntem, și am zis că acolo e cel mai bun loc să începem.
Alex Daragiu: Când a explodat chestia asta prima oară, adică primul viral?
Denisa: La momentul invaziei în Ucraina. Postam update-uri pe story, și cred că ajungeam la 50-60 de update-uri în fiecare zi, cu ce se întâmplă. Și atunci s-a creat comunitatea, și începea lumea să ne scrie pe privat, și spuneau că suntem singura lor sursă de informare, că ne apreciază, că suntem „unbiased” (echidistanți –n.r.), că își pot lua informațiile de la noi sau să țină contactul cu ce se întâmplă în țară.
Alex Daragiu: Cum vă documentați știrile?
Alexandra: Citind din mai mult surse, mai sunăm, dacă e cazul. (...) Avem foarte multe aplicații de știri în telefon, care ne dau notificări. Să fim cât mai la curent cu ce se întâmplă.
Alex Daragiu: Și cum îți alegi din toată marea asta de știe ce ți se pare ție important, ce ți se pare ție mișto?
Alexandra: Mă gândesc la un elev de 17 ani dintr-un oraș mic, și ce i-ar plăcea lui să citească, dar și lucrurile importante care se întâmplă acum în momentul acesta.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tiktok, stiri, tineri, instagram, retele sociale, informatii, myimpact,
Dată publicare:
07-12-2023 13:59