Ce este şi cum se face pomana porcului. Semnificaţia uneia dintre cele mai cunoscute tradiţii de Sărbători

pomana porcului
Shutterstock

Ignatul aduce în casele românilor tradiționala „pomana porcului”, un obicei străvechi de recunoștință, păstrat de generații.

Deși perioada coincide cu Postul Crăciunului, mulți români sacrifică porcii din gospodărie și organizează această masă în jurul datei de 20 decembrie. Iată ce semnificație are pomana porcului dar și care este rețeta tradițională.

Ce este pomana porcului

Tradiția sacrificării animalelor în perioada solstițiului de iarnă își are originile în practicile străvechi ale dacilor și se regăsește la numeroase popoare. Acest obicei era strâns legat de ritualurile închinate zeului Soare și altor zeități asociate luminii și căldurii, fiind considerat un mod de a îmbuna forțele naturii în perioada cea mai întunecată a anului.

În cultura românească, această tradiție s-a păstrat până în prezent sub forma tăierii porcului înainte de Crăciun, în special de Sfântul Ignat (20 decembrie). Deși contextul religios s-a schimbat odată cu adoptarea creștinismului, semnificația rituală a rămas importantă în viața comunității.

Un element esențial al acestui ritual este "pomana porcului" - un ospăț tradițional de Ignat la care participă familia, vecinii și cei care au ajutat la procesul de sacrificare și tranșare. Aceștia sunt serviți cu primele bucăți de carne proaspăt preparată, însoțite de mămăligă caldă și vin. Se crede că acest ritual aduce prosperitate și sănătate gospodăriei și a celor care mănâncă acest preparat, conform traditii-superstitii.ro.

Citește și
Sâmbăta Morților 2021. Ce tradiții respectă creștinii în ziua Moșilor de vară
Moșii de vară 2024: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se pune în pachetele de pomană

Interesant este că această tradiție s-a adaptat la viața modernă - chiar și românii care locuiesc la oraș de mai multe generații păstrează obiceiul pomenii porcului, chiar dacă nu mai sacrifică efectiv un animal, ci cumpără carnea de la măcelărie. Conform credinței populare, contactul cu sângele și consumul de carne proaspătă de Ignat asigură sănătate și putere pentru tot anul ce urmează.

Cum se face pomana porcului - reţeta tradiţională

Pomana porcului, sărbătorită tradițional pe 20 decembrie, este considerată un obicei aducător de noroc și abundență pentru întregul an ce urmează. Deși în mod tradițional preparatul se gătește la ceaun, pe foc de lemne, în curtea unde a fost sacrificat animalul, adaptarea la viața urbană permite și prepararea la aragaz, în bucătărie.

Rețeta autentică include cele mai apreciate părți ale porcului: bucăți de carne de pe burtă, coaste, cubulețe de slănină și cârnați proaspeți. Toate acestea sunt condimentate cu un amestec simplu dar savuros de sare, piper, usturoi și cimbru. Rețetele sunt diferite, în funcție de zonele din România. De exemplu, în unele zone ale țării se adaugă sos roșu, ceapă și roșii, în timp ce în alte zone carnea se prăjește în untură.

Servirea acestui fel de mâncare urmează și ea un ritual specific: preparatul trebuie însoțit de mămăligă fierbinte și, pentru a respecta tradiția, de un pahar de vin roșu sau țuică fiartă - băuturi considerate benefice pentru sănătate și prosperitate. Masa este completată adesea cu brânză telemea și murături de casă pregătite din toamnă.

Rețetă tradițională pomana porcului

Ingrediente:

· 1 kg carne de porc mai împănată (cu grăsime)

· 1 cârnat de casă (cam 500-750 gr)

· 4-5 căței de usturoi

· 2 foi de dafin

· 2 linguri de untură

· jumătate de cană de apă

Mod de preparare:

· Carnea de porc se spală și se taie în bucăți potrivite, se pune într-un ceaun.

· Se pune untura, usturoiul tăiat mai grosier (sau lăsat întreg), foile de dafin și apa.

· Se acoperă cu un capac și se lasă să se pătrundă.

· Când carnea este pe jumătate făcută se pun cârnații tăiați în bucăți potrivite.

· Se mai lasă câteva minute pe foc cu capacul pus până se pătrund și cârnații, apoi capacul se dă deoparte și se lasă să se rumenească.

· Între timp se pune apa la fiert pentru mămăligă cu sare și puțin mălai (așa știu de la bunica).

· Când apa fierbe se pune mălaiul în ploaie și se lasă la fiert cam 15-20 minute.

· După ce s-au rumenit carnea și cârnații se scot într-un castron acompaniate de murături și mămăligă aburindă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Românii au sărbătorit Ziua Națională la târgurile de Crăciun. „Eu am venit special pentru pomana porcului”
Românii au sărbătorit Ziua Națională la târgurile de Crăciun. „Eu am venit special pentru pomana porcului”

Mulți români au ales să petreacă Ziua Națională la târgurile de Crăciun abia deschise în țară. Au admirat decorurile, iar copiii s-au întâlnit cu simpaticul bătrânel. Alături de distracție, au mers foarte bine vinul fiert și fasolea cu ciolan.  

Moșii de vară 2024: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se pune în pachetele de pomană
Moșii de vară 2024: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se pune în pachetele de pomană

Moșii de vară 2024, sărbătoarea în care îi pomenim pe cei plecați dintre noi, pică pe 22 iunie, cu o zi înainte de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt.

Nicolae Ciucă, despre creșterile salariale pentru bugetari: Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală
Nicolae Ciucă, despre creșterile salariale pentru bugetari: Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală

În plină campanie electorală, urmează noi creșteri salariale pentru bugetari.

Moșii de iarnă 2024. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta morților. Care este semnificația acestei zile
Moșii de iarnă 2024. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta morților. Care este semnificația acestei zile

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante tradiții ortodoxe. Aceasta este ziua în care credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Distracție la munte în Ajunul Crăciunului. Zeci de turiști din Bran și-au început ziua cu pomana porcului și au dansat hore
Distracție la munte în Ajunul Crăciunului. Zeci de turiști din Bran și-au început ziua cu pomana porcului și au dansat hore

În Ajunul Crăciunului, gospodinele dau zor cu ultimele pregătiri, iar oaspeții se bucură să se implice ori să se cinstească!

Recomandări
Surse: I-a trecut supărarea. PSD a revenit la masa discuțiilor. Variante de premier dacă Ciolacu nu vrea să se înlocuiască
Surse: I-a trecut supărarea. PSD a revenit la masa discuțiilor. Variante de premier dacă Ciolacu nu vrea să se înlocuiască

PSD revine la negocierile pentru formarea Guvernului. Noua coaliție ar urma să fie formată din trei partide: PSD, PNL și UDMR, potrivit unor surse liberale.

Căutări ciudate ale românilor care au cumpărat online în 2024: de la „Nu vreau să dorm singur” la „cine a făcut buba”
Căutări ciudate ale românilor care au cumpărat online în 2024: de la „Nu vreau să dorm singur” la „cine a făcut buba”

În 2024 românii au continuat să facă cumpărături online și au stabilit noi recorduri. Dar printre căutările lor au fost și unele cel puțin ciudate sau ieșite din comun

Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză
Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză

Menţinerea în afara spaţiului Schengen a costat România peste 2 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă că beneficiile de care s-ar bucura ţara noastră după aderarea completă sunt semnificative, conform unei analize recente.