Ce a răspuns IPC Calinic credincioșilor care l-au pus să jure că nu este mason
IPS Calinic, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a răspuns public unei scrisori anonime prin care era pus să jure că nu este mason, spunând că nu face parte din nicio altă structură decât a bisericii.
“Nu am făcut, nu fac și nici nu voi face parte din vreo altă structură decât cea a Bisericii Ortodoxe Române, care este Sfântul Sinod”, spune înaltul prelat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, potrivit Obiectiv de Suceava.
IPS Calinic a ales să publice și decizia CNSAS care certifică faptul că nu a colaborat cu Securitatea, în contextul în care se știe că o decizie definitivă a unei instanțe a stabilit că predecesorul său, defunctul IPS Pimen, a fost colaborator al instituției opresive comuniste.
„1. Nu am făcut, nu fac și nici nu voi face parte din vreo altă structură decât cea a Bisericii Ortodoxe Române, care este Sfântul Sinod
și
2. La hirotonia întru arhiereu am depus jurământ în fața lui Dumnezeu în prezența ierarhilor hirotonisitori, nicidecum în fața președintelui și a primului ministru”, a răspuns ÎPS Calinic, care a atașat și decizia CNSAS din care reiese că nu a colaborat cu vechea Securitate, dată pe vremea când Calinic era Episcop Vicar în Arhiepiscopia Iașilor: „Prea Sfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, laic Dumitru Constantin, fiul lui Ioan și Ana, născut la data de 18.11.1957, în Iași, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste”, scrie în postarea Arhiepiscopiei.
IPS Calinic răspunde astfel unei scrisori anonime, pe care a și publicat-o, prin care “un grup de credincioși ortodocși” îi cerea să “mărturisească în fața amvonului” că nu este parte din francmasonerie, “marea organizație ocultă care conduce lumea”, după cum s-au exprimat autorii.
Lojă masonică la Mănăstirea Putna
Aceștia au mai afirmat în scrisoare că IPS Pimen, aflat atâta vreme în fruntea Arhiepiscopiei, ar fi fost cavaler de Malta.
„Din nefericire, în toată această perioadă, masoneria a ajuns și în Biserică, unde foarte mulți episcopi și preoți dornici să caute mai mult slava și bogăția acestei lumi decât mântuirea au aderat la francmasonerie, iar un exemplu important și concret în județul nostru este răposatul episcop Pimen, care, probabil știți sau nu, a fost cavaler de Malta cât a stat în Germania, aceasta fiind o lege masonică papală și foarte puternică. Totodată, la comemorarea de 500 de ani de la moartea voievodului Ştefan cel Mare, la mănăstirea Putna s-a făcut o lojă masonică în cinstea lui, așadar și foarte mulți stareți de mănăstiri fac parte din masonerie”, susțin credincioșii autorii scrisorii trimise către IPS Calinic.
Sursa: C.A.
Etichete: securitate, scrisoare, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ips calinic, masonerie,
Dată publicare:
02-09-2020 10:39