Primarii condamnati cu suspendare isi pierd functiile. Cine sunt edilii-vedeta care risca sa plece acasa dupa decizia CCR
Primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali care sunt condamnati definitiv la inchisoare cu suspendare nu vor mai putea ocupa functiile castigate prin vot.
Judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat miercuri ca legea privind statutul alesilor locali care le permitea primarilor condamnati cu suspendare sa ramana in scaun este neconstitutionala.
Curtea Constitutionala a apreciat ca, prin legea adoptata de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar solutia aleasa ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apara integritatea functiei de ales local.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Decizia a fost luata in unanimitate de judecatorii CCR.
Sesizarea discutata miercuri cu privire la Statutul alesilor locali a fost depusa pe 22 iunie de catre presedintele Klaus Iohannis. Presedintele a cerut Parlamentului si reexaminarea acestei legi, insa Legislativul i-a respins solicitarea si a adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare.
Sentinta judectorilor Curtii Constitutionale pune in pericol scaunul de primar a cel putin 15 alesi locali din Romania, care fie sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie, fie au fost deja trimisi in judecata.
Toti alesii locali cu dosare penale care sunt acum investigati de DNA sperau sa-si poata continua mandatul, daca ar fi gasiti vinovati si condamnati cu suspendare.
In aceste conditii, primarii sectoarelor 3 si 6 din Bucuresti, Robert Negoita si Gabriel Mutu, Olguta Vasilescu, primarita Craiovei si edilul din Brasov, George Scripcaru, urmariti penal pentru luare de mita, respectiv abuz in serviciu, risca sa isi piarda mandatul.
Intrebat daca decizia Curtii ar trebui sa se aplice si in cazul parlamentarilor, presedintele PSD Liviu Dragnea a parut deranjat de intrebare.
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Se va schimba legea si pentru parlamentari doar daca schimbam Constitutia. Parlamentul are dreptul sa faca legi, fara ca parlamentarii sa fie bagati in puscarie pentru asta! Au fost legi declarate neconstituitonale de-a lungul vremii si vor mai fi si de acum incolo."
Decizia Curtii Constitutionale va fi comunicata presedintelui Romaniei si celor doua camere ale Parlamentului.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, lege, curtea constitutionala, abuz, exceptie,
Dată publicare:
06-07-2016 08:02