CCR a decis: Salariul minim poate fie corelat cu coşul minim de consum pentru un trai decent
Curtea Constituţională a României a respins marţi sesizarea PNL şi a decis că legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar este constituţională.
Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au luat în dezbatere marţi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a art. I pct.1, 2, 4 şi 5 şi art.II din Legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Potrivit unui proiect reexaminat la cererea şefului statului asupra Legii pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, adoptat cu majoritate de voturi, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.
Anterior, valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualiza anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.
Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, declara că, potrivit unuia dintre considerentele din cererea de reexaminare, dacă legiuitorul a prevăzut prin lege valoarea coşului minim de consum, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decât printr-un act cu aceeaşi forţă juridică, respectiv tot prin lege şi nu prin hotărâre de guvern.
Proiectul legislativ prevede ca salariul minim să fie corelat cu coşul minim pentru un trai decent, care este calculat de INS anual, a declarat în plen Adrian Dohotaru, deputat independent, iniţiator.
"Acest coş minim pentru un trai decent presupune să avem un coş de peste 7.000 de lei în momentul de faţă. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant pentru angajaţii de pe piaţa românească, în condiţiile în care avem aproximativ o treime din angajaţi pe salariul minim, spre 50% din contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social este bine să avem acest coş calculat anual de INS", a spus Dohotaru, care a adăugat că la realizarea proiectului au participat politicieni, experţi, cercetători, specialişti, fundaţii, ONG-uri.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi a adoptat, în şedinţa din 3 februarie 2020, Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar în forma trimisă iniţial la promulgare. Camera Deputaţilor este for decizional.
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, PNL, salariul minim, cos de cumparaturi,
Dată publicare:
16-07-2020 07:49