Mii de tineri din toată ţara caută un loc de muncă. Firmele de recrutări înregistrează cereri record

Dată publicare: 08-07-2020 20:22
Dată actualizare: 08-07-2020 20:25


tineri

Se duce o adevărată bătălie pentru un loc de muncă stabil. Firmele de recrutări înregistrează cereri record din rândul celor care fie au rămas fără serviciu în ultimele patru luni, fie sunt obligaţi de situaţia financiară de acasă să se angajeze.

Printre ei sunt şi foarte mulţi tineri
care până de curând aşteptau postul ideal, bine plătit şi cu ore puţine de lucru. Unii încep să renunţe la pretenţii pentru a avea un venit lunar sigur.

Mii de persoane din toată ţara, în special tineri, le cer consultanţilor de la firmele de recrutare sfaturi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Dacă până acum la acest telefon sunau adulţi cu experienţă care aveau peste 45 de ani, acum cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 îşi cauta nerăbdători un serviciu.

CEO Ejobs: ''Întrebarea de aur e: acceptă angajatorii oameni fără experienţă acum? Majoritatea nu munciseră până acum mai ales categoria 18- 21 de ani şi imboludirile sau forţaţi fiind de ce e acasă se împing să îşi caute un job''.

Oana are 22 de ani şi are studii de inginerie medicală. A încercat să se angajeze în domeniu, dar fără succes. Aşa că pentru o perioadă este oaspătar la o terasă din centrul oraşului, pentru că nu a vrut să stea pe banii părinţilor.

Oana Ghiță: ”Am nevoie de bani pe timpul verii, ca să nu stau toată ziua în casă să mă uit la pereți. Te simți puțin demoralizat deoarece vrei să îți găsești în domeniu''.

Sunt însă şi tineri care încă mai aşteaptă locul de muncă perfect, cum e Luiza. A obținut diploma de specialist în Resurse Umane și spune că acum nu mai este dispusă să facă niciun compromis.

Luiza: ”Să mai aştept puțin, până să se mai diversifice piața locurilor de muncă, până când voi găsi ceva care să se potrivească cât de cât cu ceea ce caut eu''.

CEO Ejobs: ”Tinerii nu se înghesuiau să îşi caute un loc de muncă, ei aşteptau momentul potrivit, erau voci în piaţă, reale, că există o cerere mare pentru oameni şi ei considerau că oricând îşi găsesc, acum văd şi ei că şi cei cu experienţă rămân fără loc de muncă. E posibil în multe cazuri ca părinţii lor să fi rămas fără loc de muncă şi atunci imboldul de a rămâne fără un venit i-a împins de la spate''.

Această perioadă a dat total peste cap şi topul categoriilor de vârste în căutare de locuri de muncă. De pildă, în luna iunie, cei mai mulţi dintre cei care voiau să se angajeze au avut între 25 şi 35 de ani cu peste 500 de mii de aplicări. Urmează o categorie surpriză, o categorie care până acum nu era dornică de angajare, vorbim despre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Luna trecută peste 50 de mii de tineri voiau să se angajeze, fiecare dintre aceştia a aplicat la cel puţin 6 locuri de muncă diferite, asta la un simplu calcul, fiind peste 300 de mii de aplicări”.

Iar pretenţiile lor au scăzut. Programul lejer ori beneficii ca abonamentele la sala de fitness sunt pe plan secund.

Specialist HR: ”A scăzut salariul de încadrare pentru noi veniţi în companie a scăzut cu 10-15 la sută comparativ cu post pandemia''.

Specialiştii spun că deşi salariul brut nu a scăzut pentru cei cu experienţă, s-au tăiat în multe domenii tichetele de masă şi bonusurile de performanţă. În multe firme se lucrează de acasă.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO