CC: Trecerea de actiuni ale Portului Constanta la Consiliul Local, neconstitutionala
Curtea Constitutionala a decis, joi, ca este neconstitutionala trecerea la Consiliul Local Constanta a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiunile detinute de stat la Administratia Porturilor Maritime Constanta.
CC a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" Constanta catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.
Avocatul Poporului arata, in sesizare, ca prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de articolul 136, alineatul 2 din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu 60%, iar Fondul Proprietatea si Primaria Constanta detin fiecare cate 20% din capital.
Guvernul si Primaria Constanta vor ca Ministerul Transporturilor sa cedeze 13% din actiuni Consiliului Local si sa listeze pe bursa un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea cresterii participatiei Primariei Constanta a starnit numeroase critici din partea operatorilor portuari si a sindicatelor din port, dar si in mediul politic de la nivel central.
Premierul Victor Ponta declara, in 12 august, ca transferul de actiuni de la Portul Constanta la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfarsit.
"Raspunsul Comisiei Europene a fost ca se recomanda Romaniei, dupa alte experiente europene, ca statul roman, intr-o forma sau alta, pentru ca statul roman inseamna autoritatea publica centrala - Guvern si autoritatea publica locala, sa detina peste 50 la suta. În ceea ce eu am propus si ce se va face pana la urma, statul roman, prin autoritatea publica centrala - minister si locala - Primarie, Consililul Local, va detine chiar mai mult decat 51 la suta, va detine 65 la suta, restul trebuie intrat in procedura de listare la Bursa. Deci, inca 15 la suta din ceea ce are ministerul eu cred ca este bine sa fie scos pe Bursa pentru ca in acest fel Portul Constanta va putea sa fie o companie in primul rand transparenta, deschisa sa atraga investitii, sa se poata dezvolta", spunea atunci Victor Ponta.