CC: Trecerea de actiuni ale Portului Constanta la Consiliul Local, neconstitutionala


Ultimul update: Duminica 19 Octombrie 2014 06:55
Data publicarii: Joi 16 Octombrie 2014 15:41
Categorie: Stiri actuale
Grav accident de munca in Portul Constanta

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca este neconstitutionala trecerea la Consiliul Local Constanta a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiunile detinute de stat la Administratia Porturilor Maritime Constanta.

CC a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" Constanta catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

Avocatul Poporului arata, in sesizare, ca prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de articolul 136, alineatul 2 din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu 60%, iar Fondul Proprietatea si Primaria Constanta detin fiecare cate 20% din capital.

Guvernul si Primaria Constanta vor ca Ministerul Transporturilor sa cedeze 13% din actiuni Consiliului Local si sa listeze pe bursa un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea cresterii participatiei Primariei Constanta a starnit numeroase critici din partea operatorilor portuari si a sindicatelor din port, dar si in mediul politic de la nivel central.
Premierul Victor Ponta declara, in 12 august, ca transferul de actiuni de la Portul Constanta la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfarsit.

"Raspunsul Comisiei Europene a fost ca se recomanda Romaniei, dupa alte experiente europene, ca statul roman, intr-o forma sau alta, pentru ca statul roman inseamna autoritatea publica centrala - Guvern si autoritatea publica locala, sa detina peste 50 la suta. În ceea ce eu am propus si ce se va face pana la urma, statul roman, prin autoritatea publica centrala - minister si locala - Primarie, Consililul Local, va detine chiar mai mult decat 51 la suta, va detine 65 la suta, restul trebuie intrat in procedura de listare la Bursa. Deci, inca 15 la suta din ceea ce are ministerul eu cred ca este bine sa fie scos pe Bursa pentru ca in acest fel Portul Constanta va putea sa fie o companie in primul rand transparenta, deschisa sa atraga investitii, sa se poata dezvolta", spunea atunci Victor Ponta.

 

Sursa: Mediafax

Perchezitii de amploare in Constanta. Ce au gasit politistii in fânul unor suspecti de fraude bancare si furturi din locuinte
88 de refugiati din mai multe tari arabe, salvati de autoritatile portuare romane. Oamenii au fost la un pas de moarte
VIDEO PROTVPLUS.RO