88 de refugiati din mai multe tari arabe, salvati de autoritatile portuare romane. Oamenii au fost la un pas de moarte
Momente critice in largul Marii Neagre: 88 de refugiati din mai multe tari arabe au fost la un pas de moarte. Vasul pe care se aflau era in pericol sa se rastoarne din cauza valurilor uriase, iar autoritatile portuare au inceput o operatiune de salvare.
Odata ajunsi pe tarm, migrantii - printre care se aflau si 6 copii - au fost intampinati de echipajele de salvare, pregatite pentru tot ce e mai rau, avand in vedere alerta de Ebola la nivel european.
Alarma s-a dat miercuri noapte in jurul orei 3. Un semnal SOS anunta ca 88 de persoane, printre care 10 femei si 6 copii, care veneau din Siria, Afganistan si Irak sunt in pericol de moarte, la Gura Portitei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ambarcatiunea lor plutea deja in deriva, muscata de valurile uriase. Echipele de salvare s-au mobilizat imediat, iar autoritatile s-au pregatit cu corturi si echipamente speciale, din cauza alertei de Ebola.
Toti membrii echipajelor de urgenta sunt obligati sa poarte echipamente de protectie, combinezoane si masti de protectie. Nimeni nu are voie sa intre in contact cu refugiatii fara sa fie protejat. Refugiatii au ajuns deja la bordul navei care i-a salvat din larg. Sunt speriati, nu stiu ce li se intampla. Echipajele de urgenta sunt pregatite sa-I ia pe fiecare in parte si sa il duca la punctul de control.
Chiar daca, oficial, nimeni nu a pomenit de Ebola, toti cei care au participat la operatiune au initiat protocolul de interventie in astfel de situatii.
Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Constanta: "A existat un moment critic cand ambarcatiunea se putea rasturna din cauza conditiilor meteo, valuri 2-3 metri, vant puternic, echipajele ARSVOM i-au transbordat."
Trei corturi mobile au fost amplasate in apropiere de cheu, iar toti cei care urmau sa intre in contact cu refugiatii au purtat echipament de protectie. Mai intai au fost coborati copiii. Inainte de a fi examinati, oamenilor li s-a dat apa si mancare. Dupa ce autoritatile se vor asigura ca nici unul dintre refugiati nu este bolnav, oamenii vor fi audiati. Pana cand se va decide soarta lor, migrantii vor fi cazati la o tabara din Eforie.