CC: Curtea nu mai avea in competenta hotararile Camerei cand a fost sesizata in cazul Anastase
CC precizeaza, in motivarea respingerii sesizarii in cazul schimbarii Robertei Anastase de la sefia Camerei, ca, la data la care a fost sesizata, instanta de contencios constitutional nu mai avea in competenta aceasta atributie.
Respectiv de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei. Curtea constata ca revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor nu afecteaza, prin obiectul si efectul juridic al unei asemenea hotarari, valori si principii constitutionale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Curtea constata ca Hotararea Camerei Deputatilor 25 din 3 iulie 2012, avand ca obiect revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor, este un act juridic cu caracter individual, care nu afecteaza valori si principii constitutionale.
"Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constitutionala. Astfel de acte reprezinta manifestari politice care nu au caracter normativ, in sensul ca nu contin reglementari juridice de larga aplicabilitate si cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual si cu scop politic, avand ca obiect numiri, alegeri sau validari in functii. De altfel, inlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problema de constitutionalitate", se arata in motivarea deciziei Curtii.
Curtea constata ca Hotararea Camerei Deputatilor 25 din 3 iulie 2012 nu poate fi supusa controlului de constitutionalitate, deoarece, prin obiectul sau de reglementare, nu se incadreaza in sfera actelor parlamentare asupra careia Curtea Constitutionala se poate pronunta.
"La data la care Curtea a fost sesizata cu solutionarea prezentelor cereri de neconstitutionalitate, instanta de contencios constitutional nu mai avea, in sfera sa de competenta, atributia de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului", se arata in motivare.
CC a respins, luni, sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor. Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit, luni, pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Vasile Blaga si de 28 de senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", informeaza Curtea.
Sursa: Mediafax
Etichete: curtea constitutionala, contestatii, Roberta Anastase,
Dată publicare:
12-07-2012 17:04