Contestatiile lui Blaga si Anastase privind revocarea lor din functii, discutate pe 10 iulie la CC
Contestatiile lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase privind revocarea lor din functiile de presedinte a Senatului, respectiv presedinte a Camerei Deputatilor, vor fi luate in discutie de Curtea Constitutionali in 10 iulie.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a contestat la Curtea Constitutionala revocarea sa din functia de presedinte al Senatului.
"Ma cunoasteti de atata timp, niciodata nu am tinut de un scaun, dar nu pot sa stau pasiv sub nicio forma la acest atac furibund la tot ce inseamna statul de drept, institutiile lui", a aratat democrat-liberalul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Blaga a sustinut ca nu au fost respectate niciuna dintre conditiile necesare revocarii din functie a presedintelui Senatului, el amintind ca Biroul Permanent s-a reunit in conditiile in care nu avea cvorum.
Presedintele PDL a spus ca doi dintre cei care au decis - vicepresedintele Petru Filip si un secretar, Gheorghe David - prin demisia din PDL, si-au pierdut de drept calitatea pe care o aveau in Biroul Permanent al Senatului.
"Drept urmare, nu au lucrat in cvorum", a conchis Blaga. El a aratat ca Senatul s-a intrunit in sedinta in timp ce el conducea, impreuna cu Roberta Anastase, plenul reunit al Parlamentului.
Senatorul PDL a mai spus ca in cererea USL adresata Biroului Permanent al Senatului nu a existat o motivatie, asa cum prevede Regulamentul si Constitutia.
"Doar eu puteam, in conformitate cu articolul 66 din Constitutie sa convoc Biroul", a mai spus el, adaugand ca a mentionat toate aceste aspecte in contestatia adresata CC.
El a respins orice paralele care se fac intre schimbarea lui Mircea Geoana si situatia de acum.
"Ele sunt pe departe de a putea fi asemanate. Hai sa fim seriosi. Cu toti am atras atentia grupului parlamentar PSD ca daca incearca sa il schimbe pe Geoana automat toate grupurile parlamentare vor putea sa propuna candidati pentru presedintia Senatului", a subliniat parlamentarul.
Potrivit afirmatiilor sale, Geoana si-a pierdut calitatea de presedinte al Senatului pentru ca a fost dat afara de catre PSD.
"Exista patru decizii ale Curtii Constitutionale care spun negru pe alb ca numai grupul parlamentar din care fac parte poate sa ceara revocarea mea", a mai declarat Blaga.
In final, Vasile Blaga si-a declarat convingerea ca sesizarea pe care a adresat-o Curtii Constitutionale "va fi solutionata pozitiv".
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, marti, in functia de presedinte al Senatului Roberta Anastase a fost revocata, marti seara, din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
"Iata ca ceea ce era de asteptat sa se intample s-a intamplat, in sensul in care in sedinta Camerei Deputatilor s-a propus si acceptat de catre plen revocarea presedintelui Camerei Deputatilor. Aceasta interventie a mea nu este o interventie in apararea persoanei Roberta Anastase, ci in apararea institutiei presedintelui Camerei Deputatilor", a spus deputata PDL Anastase.
Ea a repetat cele aratate de deputatul Ioan Oltean, si anume ca, dupa cele doua Birouri Permanente de marti, nu a existat nicio solicitare adresata presedintelui Camerei Deputatilor pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a institutiei in aceeasi zi, avand pe ordinea de zi revocarea presedintelui Camerei.
"Nu s-a mai indeplinit o alta conditie procedurala, anume aceea de a fi publicata aceasta convocare in Monitorul Oficial. Nici la aceasta ora nu exista publicata in Monitorul Oficial convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Revocarea s-a facut pe baza uni raport primit de la Comisia juridica. Aceasta s-a intrunit in sedinta, a luat in discutie o sesizare facuta acum cateva luni de zile asupra unei sedinte pe care eu nu am condus-o", a adaugat Anastase.
Ea a subliniat ca nu exista nici in Regulament, nici in Statutul deputatilor si senatorilor prevederea revocarii, ca sanctiune, deci cei de la Comisia juridica nu ar fi putut sa propuna revocarea presedintelui Camerei Deputatilor.
"Suntem intr-o situatie foarte grava, asistam la un plan bine pus la punct si daca ne uitam numai la ceea ce s-a intamplat azi, la revocarea presedintelui Senatului, la revocarea Avocatului Poporului si iata, revocarea presedintelui Camerei Deputatilor putem sa constatam ca este un atac grav la institutiile democratice din Romania. Pe termen lung, consecintele sunt unele foarte grave si sunt convinsa ca lucrurile nu se vor opri aici, ci ele vor continua in aceeasi serie de ilegalitati. Este datoria mea sa ies si sa apar institutia presedintelui Camerei Deputatilor in continuare, in sensul de a ataca la Curtea Constitutionala aceasta hotarare a Camerei Deputatilor", a incheiat fostul presedinte al Camerei Deputatilor.
Ea a mentionat ca la cele doua Birouri Permanente nu au existat solicitari adresate presedintelui Camerei privind convocarea unei sesiuni extraordinare.
"Comisia Juridica a facut un raport despre o sedinta pe care nu eu am condus-o, deci nu aveam cum sa incalc Regulamentul", a mai spus Anastase.
"E de datoria mea de a apara institutia presedintelui Camerei Deputatilor si de a ataca la Curtea Constitutionala decizia", a spus fostul presedinte al Camerei. In locul lui Anastase a fost desemnat Valeriu Zgonea.