Ziua in care PDL a pierdut TOT in Parlament. Blaga, Anastase si Avocatul Poporului au fost revocati

×
Codul embed a fost copiat

Cutremur pe scena politica romaneasca. USL a demis-o marti seara si pe Roberta Anastase. Noua putere i-a acuzat pe cei doi democrat liberali ca au incalcat legile si regulamentul Camerelor si ca nu fac parte din partidele aflate la putere.

"Va indreptati rapid catre dictatura!", a reactionat liderul PDL, Vasile Blaga, care va sesiza Curtea Constitutionala. Cei din opozitie cred ca Uniunea Social Liberala are un plan bine stabilit pentru a-l demite pe presedintele Traian Basescu. Daca s-ar intampla asta, Crin Antonescu, devenit al doilea om in stat, ar merge direct la Cotroceni.

Citeste si:

Crin Antonescu este noul presedinte al Senatului. Vasile Blaga a fost revocat si face contestatie

Roberta Anastase a fost revocata. Valeriu Zgonea este noul presedinte al Camerei Deputatilor

Citește și
Victor Ponta
Ponta:"Propunerea de demisie a mea si a presedintelui a fost serioasa.Suntem intr-un blocaj politic"

PDL anunta proteste la ambasadele statelor membre UE fata de "suspendarea statului de drept"

CTP: "Basescu este ales prin vot popular. Cu suspendarea e greu din punct de vedere democratic"

Basescu: "Cer premierului sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman"

Ioan Oltean: "Abuz fara precedent. Sedinta pentru care este acuzata Roberta a fost condusa de mine"

Ponta: "Il avertizez pe Basescu sa inceteze imediat amenintarile si interventiile in Parlament"


Deznodamantul a venit la finalul unei zile de scandal in Parlamentul Romaniei. Inca de dimineata, cei de la USL au anuntat ca vor demiterea celor doi sefi de la Camera si de la Senat.

"Mergeti pe o cale extrem de periculoasa si dovediti o sete de putere nemasurata in detrimentul democratiei si al statului de drept. Comportamentul si deciziile dumneavoastra arata ca visati la alta lume, de care romanii s-au desprins in decembrie '89. Daca veti continua sa mergeti pe drumul acesta, nu va trece mult timp pana vor fi arestati oameni pe strada pentru delicte de opinie, pentru ca indraznesc sa gandeasca'' a spus Blaga.

"Cum sa spui ca esti in opozitie, cand stai sus la tribuna si cand presedintele tarii te sprijina. Domnule presedinte Blaga, fiecare isi alege stapanul. Dumneavoastra vi l-ati ales. Eu prefer sa am Parlamentul si poporul roman" a contrat Ponta.

"Dumneavoastra nu respectati nimic in stat. Va indreptati catre o dictatura. De ceea ce vreti sa scapati, nu scapati! Ati furat, ati plagiat! Nu puteti renunta la titlu ca ultimul om care fura doi cocosi. Dati-va demisia, cum i-ati cerut domnului Mang!" a revenit Blaga.

Intre timp, juristii PSD si PNL pregateau motivele revocarii celor doi presedinti ai Camerelor. Daca in cazul Robertei Anastase, nu le-a fost greu sa-si aduca aminte de acuzatiile potrivit carora ar fi fraudat votul la legea pensiilor, in cazul lui Blaga a fost mai dificil. Senatorii USL au scris totusi un document in care il acuza de impartialitate in calitate de presedinte al Senatului si au adaugat ca nu beneficiaza de sustinerea noii puteri.

Si Blaga, si Anastase au refuzat sa convoace birourile permanente.

In absenta acestora forurile de conducere din Parlament s-au intrunit, iar USL - in conditiile in care are majoritate - s-a impus si a decis ca soarta celor doi va fi transata prin vot, in plen. Imediat, Blaga a anuntat ca va depune plangere penala pe numele unuia dintre vicepresedintii PSD ai Senatului.

CE SPUNE REGULAMENTUL

Tocmai regulamentul celor doua camere le da batai de cap celor de la putere cata vreme textul legii prevede ca revocarea presedintelui Camerei sau Senatului poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus. Iar revocarea se poate face doar daca acesta a incalcat Constitutia sau Regulamentul Camerei pe care o conduce.

Scandalul din Parlamentul Romaniei a generat primele reactii ale partenerilor nostri externi.

----

Majoritatea PSD-PNL ia in calcul, in sesiunea extraordinara care a inceput marti, sa forteze schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului - Roberta Anastase si Vasile Blaga - inlocuirea judecatorilor CCR declarati incompatibili, revocarea Avocatului Poporului si initierea procedurii suspendarii presedintelui.

Cronologia evenimentelor, marti, 3 iulie:

Ora 23:00 Roberta Anastase, proaspat revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, a declarat, ca este de datoria ei sa apere institutia presedintelui Camerei si sa atace la Curtea Constitutionala decizia luata prin vot de deputati.

Ora 22:45 Valeriu Zgonea a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, cu 161 de voturi "pentru".

Ora 22:30 Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera, Valeriu Zgonea, a fost propus pentru a prelua functia de presedinte al acestui for legislativ, dupa ce Roberta Anastase a fost revocata, prin hotararea plenului.

Ora 22:20 Roberta Anastase a fost revocata, marti seara, din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Ora 20:40 Presedintele Traian Basescu a declarat ca prin "incalcarea grava" a legilor tarii si a Constitutiei, precum si a Regulamentelor Parlamentului statul roman si romanii sunt pusi "intr-o situatie extrem de dificila", pe analiza sa "similara cu cea generata de mineriada din 13-15 iunie 1990".

Ora 20:37 Presedintele Traian Basescu a declarat ca scopul actiunilor recente ale USL, UDMR, UNPR este preluarea controlului asupra justitiei, el mentionand ca suspendarea sefului statului este doar o etapa in atingerea acestui scop.

Ora 20:35 Presedintele Traian Basescu le-a cerut lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman.

Ora 20:00 Presedintele PDL, Vasile Blaga, anunta ca a contestat in urma cu cateva minute la Curtea Constitutionala revocarea sa din functia de presedinte al Senatului.

Ora 18:45 Gheorghe Iancu a fost revocat de plenul Parlamentului, din functia de Avocat al Poporului.

Ora 18:00 resedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales in functia de presedinte al Senatului.

Ora 17:45 Presedintele PDL Vasile Blaga a fost revocat din functia de presedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" si o abtinere.

Ora 16:30 Presedintele Senatului, Vasile Blaga, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au declarat ca o sesiune extraordinara poate fi convocata doar de cei doi presedinti ai Camerelor si ca vor face contestatie la Curtea Constitutionala.|

Blaga a spus ca este "complet ilegala" convocarea sedintei Biroului Permanent al Senatului, aratand ca aceasta convocare s-a facut fara instiintarea lui, in timp ce el se afla in plenul Camerelor reunite, unde premierul isi prezenta raportul de la Consiliul European.

"Este complet ilegala convocarea domniilor lor, voi face in primul rand o plangere penala fata de domnul Chelaru care a semnat azi un act ilegal, iar noi (Blaga si Anastase - n.r.) vom contesta la Curtea Constitutionala acest act complet ilegal", a spus Blaga.

ora 15:45 Monica Macovei: "Oameni, treziti-va! Suntem i nplina lovitura de stat"

ora 15.00 Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a solicitat o pauza de consultari de o ora, grupurile reunite ale USL anuntand, la randul lor, convocarea in sedinta de grupuri reunite. "De ce trebuie sa incalcam legea, sa fortam la maxim dorinta dumneavoastra?", a spus liderul deputatilor democrat-liberali.

El a mai spus ca, dupa revocarea Avocatului Poporului, probabil va urma o lege prin care parlamentarilor li se va interzice sa atace la Curtea Constitutionala. Mircea Toader a spus ca democrat-liberalii nu au fost consultati cu privire la numirea, ca interimar, a lui Valer Dorneanu, si a cerut o pauza de consultari, pentru a se gasi o solutie pentru a nu se incalca legea, asa cum ar dori majoritatea parlamentara.

"Nu pot refuza cererea unui lider de grup", a spus presedintele Senatului, Vasile Blaga, anuntand pauza de consultari de o ora.

ora 14.30 Parlamentul s-a intrunit din nou, marti, in sesiune extraordinara, pentru a decide asupra cererii grupurilor parlamentare PSD si PNL de revocare a lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, "ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor". Sedinta este condusa de presedintele Senatului, Vasile Blaga, care a anuntat ca la lucrari sunt prezenti 354 parlamentari.

Ordinea de zi a fost adoptata cu 238 voturi "pentru", 35 de voturi "impotriva" si trei abtineri. Comisiile juridice reunite au aprobat, marti, revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, propunerea urmand sa fie validata de plenul reunit. Decizia a fost luata cu 14 voturi "pentru", doua "impotriva" si 3 abtineri.

ora 13.50 Biroul permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si alegerea unei noi persoane. In replica, Blaga a spus ca este "o lovitura de Stat".

ora 13.45 Presedintele Senatului, Vasile Blaga, i-a cerut premierului Victor Ponta sa isi dea demisia pentru acuzatiile de plagiat, acuzand noua guvernare ca se indreapta spre dictatura. "Domnule Ponta, va indreptati spre o dictatura. De ce nu ati respectat decizia Curtii Constitutionale? Acum spuneti ca o veti respecta? (...) Mintiti, asta faceti in fiecare zi, si va spun, va indreptati spre o dictatura, iar de ceea ce vreti sa scapati nu scapati", i-a spus Blaga lui Ponta, de la tribuna.

El l-a mai acuzat pe Victor Ponta de furt. "Ati furat, domnule premier Ponta. Ati plagiat, ati furat. Pur si simplu, nu puteti renunta la titlu ca un om care fura doi cocosi si apoi, daca ii da inapoi, nu raspunde. Cam in situatia asta sunteti. Dati-va demisia, si atunci tara va va respecta. Pana atunci, nu!", a mai declarat democrat-liberalul.

Presedintele PDL a facut referire si la o afirmatie a lui Victor Ponta care spunea ca Blaga si-a ales "stapanul" pe care l-a dorit. "Este adevarat, stapanul nostru este poporul roman. Poporul roman va avea timp sa discearna si incepe sa isi dea seama", a spus Blaga. Vasile Blaga a mai spus ca, din nefericire, a vazut in urma cu patru ani colegi de-ai lui ca faceau exact ceea ce face acum premierul Ponta.

"Nu am fost de acord cu acei colegi atunci, nici public, nici in interior. Aveti grija, decontul va fi aproape", a conchis Blaga.

ora 13.40 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a respins acuzatiile premierului Victor Ponta, potrivit carora PDL si presedintele Romaniei blocheaza activitatea Guvernului si i-a spus prim-ministrului sa fie "barbat de stat si sa nu mai umble cu cioara vopsita".

"Este o mare minciuna, dati-mi un singur exemplu, o singura masura economica pe care Guvernul a luat-o si noi am blocat-o", i-a spus Blaga lui Ponta, de la tribuna. Blaga a adaugat ca afirmatiile lui Victor Ponta sunt un mare "neadevar".

"Demonstrati ca sunteti barbat de stat, capabil sa guverneze si nu mai umblati cu cioara vopsita!", i-a mai spus Vasile Blaga lui Victor Ponta. "V-ati invalidat toate initiativele legislative din timpul cand ati fost in opozitie", a adaugat Vasile Blaga.

Presedintele Senatului a declarat ca Parlamentul nu i-a dat niciun mandat premierului Ponta sa mearga la Bruxelles, intrucat o declaratie politica nu are niciun efect juridic. "Nu se pot pune in balanta deciziile Parlamentului cu cele ale CC, votul parlamentarilor cu decizia judecatorilor. Nu numarul de voturi este cea care primeaza aici, ci rolul pe care il joaca fiecare institutie intr-un stat de drept", a mai spus Blaga.

Blaga i-a mai atras atentia lui Victor Ponta ca merge "pe o cale extrem de periculoasa", dovedind o "putere extrem de nemasurata, in detrimentul democratiei si al statului de drept".

ora 13.35 Victor Ponta a spus ca discursul din Parlament al liderului PDL, Vasile Blaga, face parte din batalia obisnuita dintre putere si opozitie, adaugand insa ca este dificil pentru Blaga sa spuna ca este in opozitie cand sta sus la tribuna Senatului si e sprijinit de presedinte. "Fiecare isi alege stapanul: dumneavoastra l-ati ales, eu prefer sa aleg Parlamentul si poporul Romaniei", i-a spus Ponta lui Blaga.

El a precizat din nou ca majoritatea statelor membre UE sunt reprezentate la reuniunea Consiliului European de catre prim-ministri, care cer in prealabil acordul Parlamentului, o practica europeana pe care Romania nu a respectat-o niciodata.

ora 13.25 USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinara a Camerei in care sa se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL in ceea ce o priveste pe Roberta Anastase si acuzatiile de frauda care i s-au adus privind numararea voturilor.

Liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca USL a depus la Biroul Permanent cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru ora 19.00. El a aratat ca aceasta sesiune extraordinara va avea pe ordinea de zi un singur punct - referitor la dezbaterea si votul raportului Comisiei juridice privitor la sesizarea facuta de USL impotriva presedintelui Camerei, Roberta Anastase, legata in principal de acuzatiile de frauda care i se aduc la votul la Legea pensiilor, din septembrie 2010.

Zgonea a mentionat ca Roberta Anastase nu are motive regulamentare ca sa nu convoace sedinta Biroului Permanent. El a aratat ca, in situatia in care Anastase va refuza sa convoace sedinta Biroului Permanent, se va face vinovata de incalcarea Regulamentului, iar reprezentantii USL vor proceda ei insisi cu jumatate plus unu la convocarea forului de conducere al Camerei.

ora 13.15 Vasile Blaga i se adreseaza lui Victor Ponta in Parlament: "Ati deschis calea spera anarhie - aceste este mesajul transmis romanilor si mesajul dus la Bruxelles. (...) Numai dumneavoastra va bucurati de Europa, pe romani vreti sa-i scoateti din Europa".

ora 12.50 Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta in Parlamentul Romaniei:

victor ponta
- "Ma aflu astazi in fata dumneavoastra pentru a indeplini o obligatie a presedintelui si a primului-ministru de a informa Parlamentul asupra dezbaterilor Consiliului European, care privesc intreaga Uniune Europeana, inclusiv Romania. Imi doresc ca acest prim moment in care Parlamentul este informat inainte si dupa Consiliul European sa se transforme intr-o regula a colaborarii intre institutiile statului. Este o intrare in normalitate".

- "Multumesc Parlamentului Romaniei pentru mandatul pe care mi l-a incredintat. Inteleg si respect decizia Curtii Constitutionale, dar cred ca presedintele si primul-ministru puteau, inainte de 28, sa rezolve problema de participare".

- "Alaturi de disciplina economica si de austeritate, sunt necesare si masuri de crestere economica. Coordonatele raspunsului UE la criza: consolidare fiscala, reforma structurala si guvernul pe care il conduc se va prezenta in fata dumneavoastra in perioada urmatoare cu raspunsuri la reforma structurala. Pentru Romania s-a decis ca orice fel de masura de crestere si orice fel de realocare la nivel european sa nu afecteze fondurile structurale".

- "O alta decizie importanta este posibilitatea pentru Romania de a realoca fonduri europene intre programele operationale. Toate aceste decizii s-au luat pe trei paliere: pachetul de recomandari specifice de tara, pactul de crestere si raportul privind viitorul uniunii economice si monetare".

- "Vreau sa fac o paranteza: a existat in dezbaterea publica ideea ca primul-ministru participa la Consiliul European la dezbaterea privind cedarea de suveranitate. in mod clar, primul-ministru nu poate sa discute tratate privind cedarea de suveranitate nationala, dar nici presedintele nu poate face acest lucru. Doar Parlamentul si cetatenii pot decide acest lucru".

ora 12.30 Comisiile juridice reunite au aprobat revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, propunerea urmand sa fie validata de plenul reunit.

ora 12.00 USL reproseaza Avocatului Poporului, in cererea de revocare din functie, ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.

Prevederile legale invocate de USL sunt art. 58 alineatul 1 si art. 59 alineatul 1 din Constitutie referitoare la rolul Avocatului Poporului si la modul in care isi exercita atributiile si articolele 2 si 8 din legea de functionare a institutiei, care stabilesc ca este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice autoritate publica si ca juramantul depus de Avocatul Poporului cuprinde si indatorirea acestuia de "a-si indeplini cu buna credinta si impartialitate atributiile".

ora 11.55 Ovidiu Miculescu a fost validat ca presedinte - director general al Radioului Public, marti, de catre Parlament, cu 235 de voturi "pentru".

De asemenea, Claudiu Saftoiu a fost validat ca presedinte - director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), marti, de catre Parlament, cu 265 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

ora 11.50 USL vrea ca ca numirea lui Crin Antonescu si Valeriu Zgonea la sefia Senatului si, respectiv, a Camerei Deputatilor sa aiba loc miercuri, potrivit unor surse parlamentare citate de Mediafax.

Conform surselor citate, cererea USL de revocare din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a Robertei Anastase urmeaza sa fie depusa marti, la ora 12.00. USL doreste ca revocarea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga si din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a Robertei Anastase sa aiba loc tot marti.

ora 11.47 Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca a acceptat de aceasta data sa primeasca scrisoarea prin care presedintele Traian Basescu promite ca va demisiona daca va fi modificata Constitutia deoarece acum ocupa o functie importanta in stat si are obligatia de a se comporta institutional.

"Acum ocup o functie importanta si am obligatia de a ma comporta institutional", a raspuns Ponta unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Presedintele Traian Basescu i-a inmanat lui Victor Ponta un dosar rosu, luni, la Cotroceni, la finalul ceremoniei de depunere a juramantului de investitura de catre noul ministru al Educatiei, seful statului si premierul purtand apoi o scurta discutie.

ora 11.45 Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu: "Asta imi spune cum este caracterul unui om care una iti spune in fata si apoi te ataca pe la spate. Tot ce invoca USL nu are niciun temei. Nu am incalcat Constitutia si legile tarii, ci mi-am facut datoria, mi-am exercitat dreptul constitutional. Oricum, indiferent care va fi decizia finala, ma voi supune", a spus Iancu.

ora 11.30 Romania se confrunta cu un blocaj intre institutii, care trebuie rezolvat, dar Guvernul nu va emite o ordonanta de urgenta privind schimbarea din functie a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, a declarat la Parlament premierul Victor Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca Guvernul intentionati sa schimbe Legea Curtii Constitutionale, premierul a raspuns negativ. "Nu ! Cum o sa schimbe Guvernul judecatorii de la Curtea Constitutionala, ce este nebunia asta? Miercuri avem o sedinta obisnuita de guvern", a spus Ponta.

ora 11.05 Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca, potrivit Constitutiei, poate exista o singura sesiune extraordinara. El sustine ca USL nu a comunicat ordinea de zi a acesteia, ci le ofera parlamentarilor in fiecare zi "o surpriza".

Toader a precizat ca PDL nu poate fi de acord cu o sesiune extraordinara pe tema revocarii presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. "Noi nu putem sa fim de acord cu o sesiune extraordinara pentru revocarea presedintilor de Camera si Senat. Numai conform Regulamentului si Constitutiei, exista o singura sesiune extraordinara, s-a stabilit ieri in Birourile Permanente reunite ca dureaza pana vineri. Cu mare surprindere, nu ni s-a spus care va fi ordinea de zi pe fiecare zi. in fiecare zi, avem o surpriza", a precizat Mircea Toader.

ora 10.58 Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca USL nu a depus inca cererea de revocare a sa din functie. Ea afirma ca - atunci cand acest lucru se va intampla - ea nu va convoca Biroul Permanent pentru a discuta aceasta eventuala solicitare.

Anastase a mai precizat ca procedura utilizata de USL este "ciudata", in afara Constitutiei si ca aceasta nu poate fi in consecinta supusa la vot. Ea a aratat ca, procedural, revocarea din functiile de presedinte al Camerei sau al Senatului se poate face conform hotararilor Curtii Constitutionale, la propunerea grupului parlamentar care a dat mandatul initial pentru functia de presedinte si cererea se supune votului plenului doar in urma unei astfel de propuneri.

Anastase a mai spus ca, daca cererea de revocare va fi transmisa de catre USL Biroului Permanent, ea va face ceea ce a anuntat si Vasile Blaga respectiv nu va convoca Biroul Permanent.

ora 10.55 Majoritatea PSD-PNL ia in calcul, in sesiunea extraordinara care incepe marti, sa forteze schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, inlocuirea judecatorilor CCR declarati incompatibili, revocarea Avocatului Poporului si initierea procedurii suspendarii presedintelui.

Potrivit unor surse parlamentare citate de Mediafax, demersul parlamentarilor USL ar putea sa se desfasoare in mai multe etape, in cele patru zile de sesiune extraordinara. "Trebuie sa facem tot posibilul pentru a schimba aceste institutii care lucreaza in favoarea presedintelui", au aratat sursele citate, care au adaugat ca, desi demersul USL este "la limita regulamentelor", este singura sansa pentru deblocarea crizei politice si a conflictului dintre presedinte, Guvern si Parlament.

USL incearca sa convinga parlamentarii UDMR sa se alature acestui demers, dar si sa atraga de partea puterii mai multi parlamentari PDL. Ei mizeaza pe faptul ca propunerile de schimbare din functie a presedintilor celor doua Camere vor putea fi aprobate in Birourile Permanente si apoi in plen datorita noii configuratii politice si a majoritatii pe care USL o are in cele doua foruri legislative.

ora 10.50 Surse din PSD citate de Mediafax au declarat ca Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar functia de Avocat al Poporului. El este in prezent adjunct al Avocatului Poporului, fiind avizat favorabil in aceasta functie de Comisiile juridice ale Parlamentului, in 3 aprilie.

De asemenea, Valer Dorneanu a fost propus pentru functia de Avocat al Poporului de catre USL, in iunie 2011.

ora 10.45 Premierul Victor Ponta a declarat ca el personal, in calitate de prim-ministru, nu a depus nicio cerere de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si a Avocatului Poporului.

Intrebat de jurnalisti de ce a cerut revocarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si a Avocatului Poporului, premierul s-a aratat mirat de aceasta intrebare. "Eu ? Eu, ca prim-ministru, am depus doar cererea de a ma adresa Parlamentului", a spus, zambind, Ponta.

ora 10.45 Surse politice au declarat pentru stirileprotv.ro ca reprezentantii USL l-ar putea propune pe Crin Antonescu in functia de presedinte al Senatului, daca incercarea de revocare a lui Vasile Blaga va reusi. In acest fel, in cazul in care demersul USL de suspendare a presedintelui Romaniei va avea succes, Crin Antonescu va ocupa functia de la Cotroceni, interimar, pana la organizarea unor alegeri.

ora 10.30 Parlamentarii PDL parasesc plenul reunit. Ei au lasat pe pupitre foi cu mesaje ca "Salvati ICR", "Salvati TVR" si "Salvati Monitorul Oficial".

ora 10.20 Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ca nu va convoca sesiune extraordinara a Senatului pentru revocarea sa din functie, intrucat solicitarea in acest sens a USL este "neconstitutionala si nelegala".

ora 10.15 USL a depus cererile de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, a anuntat Vasile Blaga. El sustine insa ca demersul este neconstitutional.

ora 10.05 PDL va ataca la Curtea Constitutionala hotararea pe care o va lua Parlamentul pentru revocarea Avocatului Poporului, a anuntat presedintele PDL, Vasile Blaga.

"In legea Avocatului Poporului exista o prevedere ca poate fi schimbat daca incalca grav Constitutia, dar nu despre asta este vorba, stim cu totii. USL nu guverneaza, a avut aseara o sedinta de Guvern in care nu a luat nicio decizie. Scopul lor in continuare este acela de a acapara punct cu punct toate institutiile statului. Bineinteles ca hotararea pe care o va lua Parlamentul noi o vom ataca la Curtea Constitutionala", a precizat Vasile Blaga, presedinte al Senatului.

ora 10.00 Grupurile PSD si PNL vor solicita, marti, in plenul Senatului, revocarea din functie a presedintelui acestei camere, Vasile Blaga, au declarat surse parlamentare citate de Mediafax. "Astazi, la plenul de la Senat de la 17.00 vom cere revocarea lui Blaga, pe considerentul ca majoritatea trebuie sa fie reprezentata in fruntea acestui for", au declarat sursele citate.

Pe de alta parte, surse din USL au declarat ca inca se analizeaza oportunitatea inlocuirii in functie si a Robertei Anastase la sefia Camerei Deputatilor.

ora 09.55 Birourile Permanente Reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis convocarea marti, la ora 14.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL.

ora 09.45 Ovidiu Miculescu a fost validat ca presedinte - director general al Radioului Public de catre Comisiile de Cultura ale Parlamentului, cu 17 voturi "pentru" si 4 "abtineri".

Zi agitata in Parlamentul Romaniei

Tot marti, de la ora 16.00, cele doua Camere ale Parlamentului vor avea sedinte in  plen, pentru a discuta "probleme inscrise pe ordinea de zi".

"Sesiunea extraordinara va dezbate toate proiectele de lege si initiativele legislative aflate pe ordinea de zi a Senatului pe parcursul acestei sesiuni, cele care au ramas nesolutionate, si, daca pana maine la ora 16.00 va veni si motivarea Curtii Constitutionale cu privire la Legea 213/2012 pentru modificarea si completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, va intra pe ordinea de zi si aceasta lege cu privire la ceea ce Curtea a spus ca este neconstitutional, sa vedem care articole, cum", a spus luni vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD).

Chelaru a mentionat ca aceasta lege contine doar doua sau trei articole, care au fost declarate in integralitate neconstitutionale. El a precizat ca urmeaza ca fiecare grup parlamentar sa isi exprime punctul de vedere.

Chelaru a aratat ca, in opinia sa, se va lua o decizie marti, daca motivarea Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial. "Daca nu, e posibil ca urmare a acestei intarzieri sa se puna problema unei alte sesiuni extraordinare, chiar in aceasta saptamana, depinde cum va decide Curtea", a adaugat parlamenatrul.

Senatorul PSD a precizat ca USL a facut o solicitare pentru o sesiune extraordinara pentru 3 si 6 iulie. Intrebat ce se poate face cu legea uninominalului, el a raspuns: "Exista doua posibilitati: exista posibilitatea inlocuirii celor trei texte in discutie, exista si posibilitatea unui proiect nou, ramane ca in cadrul USL sa se ia o decizie".

Ioan Chelaru a mai spus ca vor exista aproximativ 22 de proiecte de lege pe ordinea de zi a sedintei de marti a Senatului. Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Legea uninominalului pur este neconstitutionala.

PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea votului uninominalului initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu si care prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat si prin care pragul electoral a fost eliminat.

Si Camera Deputatilor se reuneste marti, de la 16.00, in sesiune extraordinara

Camera Deputatilor se va intruni, marti, de la ora 16.00, in sesiune extraordinara, pentru a discuta mai multe proiecte de lege care risca sa fie adoptate tacit, a declarat vicepresedintele Camerei Eugen Nicolicea.

Decizia a fost luata in sedinta Biroului Permanent al acestei Camere.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Video. Basescu i-a dat lui Ponta un dosar cu promisiunea de DEMISIE, daca se schimba Constitutia
Video. Basescu i-a dat lui Ponta un dosar cu promisiunea de DEMISIE, daca se schimba Constitutia

Premierul Ponta a spus ministrilor ca a primit din nou din partea presedintelui Traian Basescu scrisoarea prin care seful statului promite ca va demisiona daca va fi modificata Constitutia.

Ponta:
Ponta:"Propunerea de demisie a mea si a presedintelui a fost serioasa.Suntem intr-un blocaj politic"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca propunerea privind demisia sa si a presedintelui Traian Basescu a fost una serioasa, el precizand ca prin aceasta a oferit o solutie de iesire din blocajul politic.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Propun sa demisionez si eu, si Basescu, pentru alegeri anticipate"

Premierul Victor Ponta a anuntat ca propune ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu sa demisioneze pentru a declansa alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate, spunand ca spera ca seful statului va fi de acord cu aceasta varianta.

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.