Cautiunea de 1 milion de lei va fi restituita. Catalin Stoia ramane in arest in dosarul Apostu


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 04:56
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2011 16:57
Categorie: Stiri actuale

Omul de afaceri Calin Stoia, director general al Brantner Romania, arestat pentru dare de mita in dosarul de coruptie al primarului Sorin Apostu, ramane in arest dupa ce Curtea de Apel Cluj i-a respins, marti, cererea de eliberare pe cautiune.

Curtea de Apel Cluj a respins, marti dupa-amiaza, cererea de eliberare pe cautiune depusa de omul de afaceri Calin Stoia, directorul general al Brantner Romania, arestat pentru dare de mita in acelasi dosar cu primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Banii depusi drept cautiune, adica un milion de lei, urmeaza sa fie restituiti intr-un cont.

Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore.
Calin Stoia nu a comentat decizia instantei.

In fata instantei care a judecat cererea, aparatorii lui Stoia au cerut eliberarea acestuia pe cautiune motivand ca el nu ar incerca sa influenteze desfasurarea anchetei si ca suma depusa este o garantie ca Stoia ar respecta masurile impuse de instanta in cazul in care ar fi eliberat.

Avocatul Sergiu Bogdan, aparatorul lui Stoia, a afirmat ca acesta trebuie eliberat pe cautiune pentru ca nu se va sustrage anchetei si nici nu va incerca influentarea probelor sau a martorilor.

In plus, Bogdan a spus ca este ilogic ca Stoia sa dea mita primarului in 2010 pentru a castiga o licitatie care avusese loc in 2009 si cu care primarul nu avea nicio legatura.

"Am depus aceasta cautiune pentru ca judecatorul care l-a arestat a spus ca acesta, lasat in libertate, nu ar oferi destule garantii ca nu va savarsi alte infractiuni si ca nu va influenta ancheta. Aceasta cautiune este o garantie clara care arata ca Stoia nu se va sustrage si nu va influenta pe nimeni, pentru ca pierderea pentru el ar fi substantiala. In plus, banii au fost adunati de la familie si prieteni intr-un fel de cheta publica, oamenii care au adunat acesti bani cred ca Stoia este nevinovat, astfel ca pe Stoia este si o presiune morala, astfel ca, daca va incalca ceea ce impune instanta, va trebui sa restituie banii din proriul buzunar", a spus avocatul.

Sergiu Bogdan a adaugat ca dosarul lui Stoia este asemanator cu cel al lui Strauss-Kahn, unde cautiunea stabilita a fost de cinci milioane de dolari, iar apoi parchetul a renuntat la acuzatii.

"Seamana aceste doua situatii, peste cativa ani ne vom uita cu alti ochi la acest dosar. In plus, eliberarea pe cautiune presupune si alte obligatii pentru Stoia, apoi acesta nu este o persoana publica, iar un alt motiv pentru eliberare este acela ca alte persoane acuzate de aceeasi infractiune nu sunt arestate. De exemplu, Aspazia Droniuc a oferit bani mai multi drept mita si nu este arestata", a spus Sergiu Bogdan in fata instantei.

Referitor la acuzatia procurorilor ca Stoia ar fi incercat sa distruga un hard disk de la un calculator de la birou, avocatul a spus ca acesta doar si-a cumparat un calculator si urma sa transfere datele de pe hardul vechi pe unul nou.
Potrivit sursei citate, un alt motiv pentru care Stoia ar trebui eliberat este ca are afectiuni medicale la nivelul coloanei, care, in lipsa fizioterapiei, ar putea duce la nevoia unei interventii chirurgicale.

De celealta parte, procurorul DNA a spus ca solicitarea de eliberare este netemeinica, suma depusa nu este o garantie suficienta si ca din probele de pana acum de la dosar exista date certe ca Stoia a incercat sa influenteze mersul anchetei si aflarea adevarului.

"Exista convorbiri din care rezulta ca Stoia a incercat sa ascunda hard disk-ul din calculatorul de la birou. Solicit respingerea cererii ca neintemeiata si restituirea cautiunii", a spus procurorul DNA.

Avand ultimul cuvant, Stoia a spus ca nu avea intentia sa distruga hardul pentru ca, daca ar fi vrut, avea destul timp sa faca asta, ca starea de sanatate i se agraveaza si ca isi va da demisia din toate functiile pe care le detine la diverse firme pana la judecarea pe fond a dosarului.

"Voi respecta conditiile impuse de instanta", a spus Stoia.
Ulterior, Curtea de Apel s-a pronuntat asupra cererii de eliberare pe cautiune, respingand-o.

Tags: catalin stoia,

Primarul Sorin Apostu, suspendat din functie prin ordin al prefectului de Cluj
Sorin Apostu ramane in arest. Cum a explicat faptul ca avea 17 telefoane mobile
Primarul Clujului primea mita cate 4.000 de euro de la comerciantii care vand pepeni pe strada
VIDEO PROTVPLUS.RO