Primarul Sorin Apostu, suspendat din functie prin ordin al prefectului de Cluj

Ultima actualizare: 09-06-2012 16:45
Sorin Apostu

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mita, a fost suspendat din functie dupa ce prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a emis, vineri, un ordin in acest sens.

Prefectul Florin Stamatian a declarat ca in municipiul Cluj-Napoca nu s-au creat disfunctionalitati in urma arestarii lui Sorin Apostu, atributiile primarului fiind preluate in aceasta perioada de viceprimarul Radu Moisin, ca reprezentant al majoritatii PDL din Consiliul Local.

"Am emis, vineri, ordinul de suspendare din functia de primar al Clujului a lui Sorin Apostu, dupa ce am primit decizia instantei prin care acesta a fost arestat preventiv. La nivelul municipiului Cluj-Napoca nu s-au produs disfunctionalitati, viceprimarul Radu Moisin preluand atributiile lui Sorin Apostu, ca reprezentant al majoritatii PDL din Consiliul Local", a spus prefectul de Cluj.

Potrivit acestuia, CL va trebui sa se intruneasca intr-o sedinta, in zilele urmatoare, pentru a alege un primar interimar dintre cei doi viceprimari ai municipiului.

"Eu as recomanda o sedinta de indata a CL Cluj-Napoca, ca sa nu fie aceasta alegere lasata pentru sedinta ordinara de marti, care si asa are foarte multe puncte pe ordinea de zi", a afirmat Stamatian.

Prefectul a spus ca nu a decis daca va participa sau nu la sedinta CL Cluj-Napoca in care va fi ales primarul interimar. Conducerea PDL Cluj-Napoca a decis, miercuri seara, cu unanimitate de voturi, sustinerea viceprimarului Radu Moisin pentru functia de primar interimar.

Anterior, presedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, declara ca reprezentantii Uniunii vor avea discutii cu celelalte grupuri ale partidelor din Consiliul Local, carora li se va propune sustinerea lui Laszlo Attila ca primar interimar.

Potrivit acestuia, Laszlo Attila ar putea fi ales de consilierii locali ca primar interimar deoarece "are o mare experienta in administratia publica".

Presedintele PDL Cluj, Daniel Buda, declara corespondentului MEDIAFAX ca filiala ia in calcul schimbarea din functie a viceprimarului municipiului Cluj-Napoca Laszlo Attila, in cazul in care UDMR nu isi retrage propunerea ca acesta sa fie primar interimar in locul lui Sorin Apostu.

PDL are in Consiliul Local Cluj-Napoca 16 consilieri, UDMR are cinci, iar PNL si PSD cate trei. Potrivit Legii nr. 215/ 2001 a administratiei publice, pentru alegerea unui primar interimar dintre cei doi viceprimari - Laszlo Attila (UDMR) si Radu Moisin (PDL) - este nevoie de o majoritate simpla a consilierilor, adica 14 voturi din 27 de alesi.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Apostu a fost arestat pentru luare de mita, iar Stoia pentru dare de mita. Cei doi au facut recurs la masura arestarii preventive, insa ICCJ le-a respins solicitarile.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.

Sotia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este si ea invinuita in acest dosar.

In acest dosar sunt cercetasi pentru dare de mita si oamenii de afaceri Simion Muresan (Electrogrup), Calin Stoia (director general al Brantner Romania), si Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct). Firma Brantner - Veres a castigat, alaturi de compania Rosal Grup, licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca, in 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajera, fiecare adjudecandu-si un sector al municipiului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO