Cati ANI i-ar lua Romaniei sa stranga banii pentru "Cumintenia Pamantului" in ritmul actual. Termenul limita: 30 septembrie
Ministerul Culturii a deschis vineri mai multe conturi in care romanii pot dona banii necesari pastrarii sculpturii "Cumintenia Pamantului" in tara. In 24 de ore s-au strans aproximativ 5.000 de euro, adica putin peste 22.000 de lei.
Statul Roman are nevoie in total de 11 milioane de euro pentru a cumpara opera de arta a lui Constantin Brancusi. Dintre acestea, 5 milioane vor veni de la Guvern, iar restul sumei ar trebui acoperita din donatii. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spera ca suma va fi stransa mai repede de termenul limita, stabilit pentru data de 30 septembrie.
Avand in vedere ca in 24 de ore de la deschiderea conturilor pentru donatii s-au strans numai 5.000 de euro si daca ritmul contributiilor ramane acelasi, ne-ar lua peste trei ani sa strangem intreaga suma. Petru a se atinge obiectivul Ministerului este nevoie de o medie de circa 35.300 de euro pe zi, adica de sapte ori mai mult decat ritmul actual.
Ministerul Culturii a deschis conturi la Trezoreria Statului si la alte sase banci comerciale unde oamenii pot dona bani. Pe site-ul cuminteniapamantului.ro gasiti numerele conturilor si modul in care va puteti implica in campanie.
Ce se intampla daca nu se aduna suma
Premierul Dacian Ciolos a declarat in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" ce se va intampla in eventualitatea in care cele sase milioane de euro nu se vor strange:
Unul dintre reprosurile din partea publicului a fost ca s-ar putea recupera sumele de la cei cu sentinte definitive ca sa facem rost de bani pentru Cumintenie. In dosarul Microsoft sunt exact 11 milioane.
Haideti sa fim clari, si cei 5 milioane de euro tot banii cetatenilor sunt. Cei 6 milioane care ar veni in plus tot de la cetateni vin. Cred ca e important acest mesaj, ca e o achizitie asumata de statul roman si de poporul roman. Am vazut toate discutiile ‘de ce sa dam atatia bani pe o piatra’. Nu e vorba de o piatra, e o opera-cheie in viata artistica a lui Brancusi, e un unicat, nu a mai incercat alte versiuni. A realizat-o la un moment cheie, dupa ce a iesit din experienta cu Rodin si a inceput sa mearga spre esenta formelor, e o valoare simbolica, nu doar pentru ca e anul Brancusi, ci si pentru ca sunt putine opere de arta ale lui Brancusi ramase in tara. Sigur ca ea oricum ramane in tara, fiind in patrimoniul national nu poate iesi. Dar cred ca una e sa fie la dispozitia statului, pusa intr-un muzeu, si alta e sa intre in sectorul privat. Faptul ca lansam aceasta subscriptie, o facem pentru ca am vrea sa ne asumam impreuna, statul impreuna cu societatea civila.
Si principala nelamurire: daca din subscriptie publica nu se acopera suma, ce se intampla?
Daca nu se aduna suma, inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la aceasta opera.
Si vom inapoia lucrarea proprietarilor?
Lucrarea e a proprietarilor, pana in momentul in care e platita. Ea e in momentul de fata la Muzeul Cotroceni, dar juridic e in proprietate privata. Va exista un precontract inainte de a lansa subscriptia publica, cu conditia foarte clara de achizitie. Va exista un document public pe care l-am cerut domnului ministru cu istoricul lucrarii, inclusiv juridic, o transparenta totala, ca sa eliminam orice suspiciune legata de alte interese. Vor exista foarte clar conditiile in care s-a negociat intre comisia de la Ministerul Culturii si proprietari. Deci cei care vor participa la subscriptia publica vor avea aceleasi informatii pe care le are si statul in momentul de fata legat de lucrare si va fi un parteneriat intre Guvern si cetateni care vor dori sa participe la sbscriptie. Daca o vom achizitiona, o vom achizitiona in acest parteneriat.
Interviul in varianta completa il puteti citi aici.
Sursa: Pro TV
Etichete: donatii, constantin brancusi, ministerul culturii, vlad alexandrescu, ministrul culturii, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
13-04-2016 14:30