Cati ANI i-ar lua Romaniei sa stranga banii pentru "Cumintenia Pamantului" in ritmul actual. Termenul limita: 30 septembrie

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Culturii a deschis vineri mai multe conturi in care romanii pot dona banii necesari pastrarii sculpturii "Cumintenia Pamantului" in tara. In 24 de ore s-au strans aproximativ 5.000 de euro, adica putin peste 22.000 de lei.

Statul Roman are nevoie in total de 11 milioane de euro pentru a cumpara opera de arta a lui Constantin Brancusi. Dintre acestea, 5 milioane vor veni de la Guvern, iar restul sumei ar trebui acoperita din donatii. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spera ca suma va fi stransa mai repede de termenul limita, stabilit pentru data de 30 septembrie.

Avand in vedere ca in 24 de ore de la deschiderea conturilor pentru donatii s-au strans numai 5.000 de euro si daca ritmul contributiilor ramane acelasi, ne-ar lua peste trei ani sa strangem intreaga suma. Petru a se atinge obiectivul Ministerului este nevoie de o medie de circa 35.300 de euro pe zi, adica de sapte ori mai mult decat ritmul actual.

Ministerul Culturii a deschis conturi la Trezoreria Statului si la alte sase banci comerciale unde oamenii pot dona bani. Pe site-ul cuminteniapamantului.ro gasiti numerele conturilor si modul in care va puteti implica in campanie.
 

Citește și
Cumintenia Pamantului
"E o rusine nationala. Batem palma doar cand luam banii". Mostenitorii Cuminteniei ataca dur ideea de cheta printre cetateni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

 

Ce se intampla daca nu se aduna suma

Premierul Dacian Ciolos a declarat in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" ce se va intampla in eventualitatea in care cele sase milioane de euro nu se vor strange:

Unul dintre reprosurile din partea publicului a fost ca s-ar putea recupera sumele de la cei cu sentinte definitive ca sa facem rost de bani pentru Cumintenie. In dosarul Microsoft sunt exact 11 milioane.
Haideti sa fim clari, si cei 5 milioane de euro tot banii cetatenilor sunt. Cei 6 milioane care ar veni in plus tot de la cetateni vin. Cred ca e important acest mesaj, ca e o achizitie asumata de statul roman si de poporul roman. Am vazut toate discutiile ‘de ce sa dam atatia bani pe o piatra’. Nu e vorba de o piatra, e o opera-cheie in viata artistica a lui Brancusi, e un unicat, nu a mai incercat alte versiuni. A realizat-o la un moment cheie, dupa ce a iesit din experienta cu Rodin si a inceput sa mearga spre esenta formelor, e o valoare simbolica, nu doar pentru ca e anul Brancusi, ci si pentru ca sunt putine opere de arta ale lui Brancusi ramase in tara. Sigur ca ea oricum ramane in tara, fiind in patrimoniul national nu poate iesi. Dar cred ca una e sa fie la dispozitia statului, pusa intr-un muzeu, si alta e sa intre in sectorul privat. Faptul ca lansam aceasta subscriptie, o facem pentru ca am vrea sa ne asumam impreuna, statul impreuna cu societatea civila.

Si principala nelamurire: daca din subscriptie publica nu se acopera suma, ce se intampla?
Daca nu se aduna suma, inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la aceasta opera.

Si vom inapoia lucrarea proprietarilor?
Lucrarea e a proprietarilor, pana in momentul in care e platita. Ea e in momentul de fata la Muzeul Cotroceni, dar juridic e in proprietate privata. Va exista un precontract inainte de a lansa subscriptia publica, cu conditia foarte clara de achizitie. Va exista un document public pe care l-am cerut domnului ministru cu istoricul lucrarii, inclusiv juridic, o transparenta totala, ca sa eliminam orice suspiciune legata de alte interese. Vor exista foarte clar conditiile in care s-a negociat intre comisia de la Ministerul Culturii si proprietari. Deci cei care vor participa la subscriptia publica vor avea aceleasi informatii pe care le are si statul in momentul de fata legat de lucrare si va fi un parteneriat intre Guvern si cetateni care vor dori sa participe la sbscriptie. Daca o vom achizitiona, o vom achizitiona in acest parteneriat.

Interviul in varianta completa il puteti citi aici.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Intelegere incheiata intre stat si mostenitorii Cuminteniei Pamantului. Data limita stabilita pentru plata celor 11 mil. EUR
Intelegere incheiata intre stat si mostenitorii Cuminteniei Pamantului. Data limita stabilita pentru plata celor 11 mil. EUR

Dupa zile de negocieri si tensiuni, Ministerul Culturii s-a inteles cu mostenitorii operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului".

"E o rusine nationala. Batem palma doar cand luam banii". Mostenitorii Cuminteniei ataca dur ideea de cheta printre cetateni

"Este o rusine nationala colecta publica pentru Cumintenia Pamantului. Nu cetatenii ar trebui sa dea bani, ci statul." - o spune transant unul dintre mostenitorii sculpturii lui Brancusi, dupa ce ministerul Culturii a anuntat ca a ajuns la un acord.

Noi negocieri pentru
Noi negocieri pentru "Cumintenia pamantului". Statul a oferit de patru ori mai putin decat au cerut proprietarii

Statul roman nu renunta la Cumintenia Pamantului. Vineri are loc o noua runda de negocieri intre Ministerul Culturii si proprietari pentru achizitia operei lui Brancusi.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.