"E o rusine nationala. Batem palma doar cand luam banii". Mostenitorii Cuminteniei ataca dur ideea de cheta printre cetateni
"Este o rusine nationala colecta publica pentru Cumintenia Pamantului. Nu cetatenii ar trebui sa dea bani, ci statul." - o spune transant unul dintre mostenitorii sculpturii lui Brancusi, dupa ce ministerul Culturii a anuntat ca a ajuns la un acord.
Proprietarii obiectului de tezaur raman fermi pe pozitie si vor ca banii sa fie platiti in doua saptamani, nu la sfarsitul lunii octombrie cand ministrul culturii spera sa stranga 6 milioane de euro de la noi toti.
Dupa ce ministrul culturii a anuntat ca a cazut de acord cu mostenitorii Cuminteniei asupra achizitionarii sculpturii cu 11 milioane de euro, acestia tin sa clarifice ca nu e vorba despre o intelegere totala.
"- A fost o negociere, dar nu este semnat niciun fel de contract"
- Ati acceptat suma de 11 milioane, ati pus vreo conditie?
- Da. sa dea banii in 12 zile. Nu am batut palma. Am spus: suntem de acord, dar palma se bate cand se dau banii", spune Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori.
5 milioane vor fi platiti de Guvern, iar restul de 6 milioane de euro sunt asteptati sa vina de la cetateni pana la sfarsitul lunii septembrie. Este ideea ministrului Culturii, care nu ii incanta pe proprietari.
"E o rusine pentru ca nu oamenii de rand, toti ca mine si ca altii, trebuie sa plateasca. Poporul a luat-o sau guvernul a luat-o? Statul a luat-o, asa ca statul trebuie sa plateasca.
- Dar statul spune ca nu are toti banii.
- Atunci eu stiu ca daca nu am bani, nu cumpar", mai spune Dinu Viloiu.
Ministrul vrea insa ca ideea de cheta de la cetateni sa fie folosita si pentru alte lucrari importante.
"Este un apel catre toata societatea, pentru a sprijini aceasta initiativa, astfel incat acest nou mod de a actiona sa poata sa functioneze ca un model si pentru alte achizitii de opere culturale care ar putea sa ramana in circuitul public", spune Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.
Proprietarii sunt urmasii lui Gheorghe Romascu, un apropiat de-al lui Constantin Brancusi, care a cumparat lucrare in 1910. In anii 50, ea a fost confiscata de comunisti.
"- Inca mai vreti banii in doua saptamani?
- Pai da asa ar fi normal, nu credeti? dupa 70 de ani...", mai spune Dinu Viloiu
Daca lucrarea va fi cumparata de statul roman, ea va fi, probabil expusa, in Muzeul National de Arta, unde se mai afla si alte lucrari semnate de Constantin Brancusi. De doi ani incoace, ea este in expunere publica la Muzeul National Cotroceni, unde, conform ghizilor de acolo, prea putini oameni merg sa o vada.
Sursa: Pro TV
Etichete: Brancusi, ministerul culturii, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
18-03-2016 18:39