Categoriile de români scutite de „taxa pe boală”. Cei cu afecțiuni cronice protestează: Nu doar cancerul e debilitant
Gravidele, mamele cu copii bolnavi, bolnavii de cancer ori cei care au nevoie de îngrijirile doctorilor de urgență vor fi scutiți de taxa de 10% pe concediul medical.
Oficialii au decis să păstreze contribuția în celelalte cazuri, pentru ca aceste concedii să nu mai fie acordate prea ușor.
Marcel Ciolacu, prim ministru: „Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așadar, doar aceste categorii de persoane sunt scutite de la taxă, însă nu și restul românilor suferinzi. Cei cu boli cronice sunt nemulțumiți și spun că taxa de 10% pe indemnizația de concediu, introdusă de la începutul anului, nici nu ar trebui să existe.
Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: „E o taxă pe boală, te-ai îmbolnăvit, plătești 10%. Se suprataxează dreptul la concediu. Nu trebuie să fim împărțiți și discriminați. Ce nu înțelegem - de ce sunt excepție - cine poate categorisi o anumită boală în funcție de gravitate sau în funcție de nevoie - de un pacient cu tuberculoză, care trebuie să stea în concediu medical 6 luni nu e scutit, și un pacient oncologic e scutit, de ce un pacient cu AVC, o boală cardiovasculară, un diabet nu e scutit, de ce o gravidă e scutită. Nu punem o boală mai sus decât alta, nu e normal.”
Scutirea decisă acum de Guvern vine să răstoarne parțial efectele unei legi intrate în vigoare la începutul acestui an, prin care angajații au plătit din indemnizația de concediu medical și o contribuție de 10% la sănătate, pe lângă impozitul de 10% pe venit și contribuția la pensie de 25%, la fel ca la salariu. Asta face că, pentru un angajat cu salariu mediu pe economie de 4.800 de lei, care rămâne acasă o lună, taxa pe boală să reducă indemnizația cu 500 de lei față de anul trecut.
Oficialii PNL și PSD au susținut că nu e vorba de o taxă pe boală, ci de impozitarea concediilor, pe motiv că sunt sursă de venit. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit de mai multe ori de un abuz, susținând că prea mulți români își iau concedii medicale în mod nejustificat.
Anul trecut au fost 3,2 milioane de concedii medicale însumând 24 de milioane de zile. 274.000 de concedii medicale pentru „dureri de spate" și 187.000 pentru "strănut și răceală", a susținut șeful Guvernului. Asociațiile de pacienți au reacționat spunând că, dacă sunt cazuri de fraudă, acestea ar trebui să fie investigate și nu taxate toate la fel.