Cât va mai continua valul de căldură. Agricultorii s-au apucat de cultivat plante exotice
Primăvara din această toamnă se prelungeşte. Valul de aer cald de deasupra ţării noastre va rămâne aproape toată luna noiembrie şi va aduce în continuare temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă.
Marți se anunţă şi 24 de grade, însă vestea nu bucură pe toată lumea. Agricultorii se confruntă deja, în multe zone din ţară, cu secetă extremă.
Ajuns deasupra ţării noastre acum mai bine de o săptămână, valul de aer cald se menţină la fel de intens. Este alimentat din zona Mării Mediterane şi aduce vreme anormal de caldă. Aşa că, pe străzi, întâlnim oamenii în pantaloni scurţi şi tricou, când în mod normal ar trebui să fie cel mult 12 grade.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ziua de marţi ar putea să aducă în Bucureşti temperaturi de până la 21 de grade, cu 10-11 grade mai mult decât normalul acestei perioade. O diferenţă puţin mai mare s-ar putea înregistra în sudul ţării, unde tot marţi sunt aşteptate 24 de grade.
Zile cu mult mai călduroase decât în mod normal sunt asteaptate până pe 19 noiembrie, spun meteorologii. Căldura nu este însă bună pentu agricultura pentru că în toată ţara e seceta, ba chiar în unele zone din sudul ţării, secetă extremă.
Daniel Alexandru, şef departament agremeteorologie ANM: "Seceta extremă se afla în multe zone din ţară, mai ales în sudul şi vestul ţării, plantele primesc sub 15% din necesarul de apă din sol."
Culturile de grâu și rapiță sunt în pericol, iar oamenii văd deja pierderile.
Vasile Stoleru, profesor Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi: "La culturile semănate în toamnă - rapiță, grâu, orz - sunt probleme serioase. La răpiță sunt semne că pierderile pot ajunge la 25%. Dacă nu vor fi precipitaţii, pierderile pot să depăşească acest procent."
Vremea primăvăratică din toamna aceasta i-a bucurat totuşi pe cei care cultivă legume şi fructe, care până acum creşteau de obicei în Italia sau Spania. În Braşov, la poalele munţilor, oamenii culeg acum peperoncino, celebrii ardei iuţi italieneşti.
Corina Chiria, fermier: "Putem recolta toată luna noiembrie, în alţi ani nu se putea, acum aveam zăpadă până la genunchi."
În judeţul Satu Mare, s-au cules astăzi căpşuni plantate pe câmp, cu o folie specială la rădăcină. Ultimul rod ar fi trebuit să fie la sfârşitul lunii august însă surpriză. Producătorii spun că vom avea căpșuni și de Crăciun.
Vremea se va menţine caldă până la sfârşitul lunii, când, spun meteorologii, trecem treptat, fără schimbări bruşte, la temperaturi de iarnă blândă.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, grau, anm, temperaturi ridicate, capsuni, toamna, rapita,
Dată publicare:
11-11-2019 18:27