Regele Philippe al Belgiei a vorbit o oră cu președintele Iohannis. A urmat masa la cantină, cu soldații
La trei zile după ce ministrul belgian al apărării a anunțat în Parlament că trei soldați din trupele dislocate în România au fost trimiși acasă în urma unor „tensiuni interne” - Regele Philippe al Belgiei a ajuns în Baza de la Mihail Kogălnicenu.
Suveranul le-a vorbit militarilor despre speranța de pace în Ucraina, și, timp de o oră, s-a întreținut cu președintele Klaus Iohannis. Este prima vizită pe care Regele Philippe o face în România.
Îmbrăcat într-o uniformă militară cu însemnele a trei arme - marină, aviație și trupe terestre - Regele Philippe al Belgiei a pășit lent pe covorul roșu, întins pe pista bazei de la Mihail Kogălniceanu, de unde a salutat garda de onoare.
Timp de o oră, a stat de vorbă cu președintele Klaus Iohannis. Au urmat discuțiile cu militarii.
Belgia are 300 de soldați în România, parte din trupele NATO trimise aici după izbucnirea războiului în Ucraina. Cu unii dintre ei, regele Philippe a luat prânzul.
Henry, militar în armata Belgiei: „E regele nostru, este șeful armatei, așa că este o plăcere și o reală onoare să îl avem aici. Stăm aici cu românii, e foarte interesant, mâncăm mâncare românească. Micii îmi plac foarte mult.”
Este prima dată când regele Philippe vine într-o vizită în România. A venit să își susțină militarii, trimiși departe de familii, și le-a vorbit despre pace.
Maiestatea Sa, Regele Philippe: „Simt speranță, sper ca acest război să se încheie în curând, să putem reconstrui o Ucraină liberă și prosperă, iar susținerea țărilor din vest nu se va încheia nici după ultimul glonț.”
Acum două zile, ministrul apărării din Belgia - citat de The Brussels Times - a declarat că trei soldați din forțele armate belgiene dislocate în Romania au fost trimişi acasă în urma unor așa-numite „tensiuni interne” după „un incident disciplinar.”
„Nu este ceva neobișnuit să apară tensiuni atunci când oamenii locuiesc împreună 24 de ore din 24, 7 zile din 7” - a clarificat ulterior cabinetul ministrului belgian al apărării pentru agenția de presă din Belgia.
Guendelin, militar în Armata Belgiei: „Am avut o misiune de trei luni, noi, militarii belgieni, ne-am antrenat cu alte națiuni, cu români, americani și militarii francezi, și ne-a plăcut foarte mult, este important că am învățat multe.”
În vârstă de 62 de ani, Philippe Léopold Louis Marie a devenit rege în 2013, după ce tatăl lui - regele Albert a II-lea, a abdicat din motive de sănătate. Philippe este căsătorit cu Mathilde - fiica unui nobil belgian și descendentă pe linie maternă a unei familii nobile poloneze.
Împreună - au patru copii: două prințese și doi prinți.
Regele Philippe este al treilea în clasamentul celor mai tineri monarhi europeni în exercițiu - după Willem-Alexander al Țărilor de Jos și Felipe al VI-lea al Spaniei.