Cât de curat este aerul din București. Locul pe care îl ocupă capitala României în topul celor mai puțin poluate orașe din UE
Neglijența de pe marile șantiere afectează sănătatea locuitorilor. În București au fost amendați mai mulți constructori care au invadat orașul cu praf.
Printre lucrările vizate de comisarii de Mediu care nu respectau regulile au fost viitoarea Autostradă Zero, dar și Podul Grant, intrat recent în reparații.
Principalele controale au vizat A0, care va înconjura Capitala. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit nereguli pe toate cele opt tronsoane ale autostrăzii zero. Pentru șapte dintre ele au fost aplicate și sancțiuni, de peste 100.000 de lei. Asta pentru că, spun comisarii, au fost găsite nereguli care au dus la o poluare ridicată resimțită atât în Capitală, cât și în județul Ilfov.
De exemplu, conform unor stații private de monitorizare a aerului montate în apropierea Lotului 1 Nord, poluarea este la un nivel ridicat.
O altă stație montată în apropierea Podului Grant, lângă școala Geo Bogza, arăta la prânz un nivel foarte ridicat al particulelor de PM10, adică particule foarte mici pe care le inspirăm și care ajung în plămâni. Un nivel dublu față de valoarea limită recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Lucrările de la Podul Grant, începute în octombrie și care au blocat zona, au fost și ele în vizorul comisarilor de la Garda de Mediu.
R: E praf?
Localnic: „Da, este. Pentru că nu udă și sparg până târziu și după amiaza se simte. E praf mult. Nu se poate aerisi. Știți de ce? Pentru că podul este foarte aproape de blocuri și nu se poate”.
Localnic: „E deranjant, dar e un lucru necesar”.
Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii de Mediu: „Ar trebui să aibă un program bine stabilit, așa cum e prevăzut și în actele de reglementare, un program de udare pentru împiedicarea reținerilor de praf în cazul în care sezonul este uscat, vremea este uscată. Și, totodată, asigurarea de plase de protecție pentru reținerea pulberilor. Măcar astea ar fi condițiile minime pe care ar trebui să le ia în favoarea cetățeanului și a mediului înconjurător”.
Controale au fost și la fabricile de ciment, dar și la instalațiile mari de ardere, adică CET-urile unde este fabricat agentul termic care încălzește peste 1,2 milioane de locuitori din Capitală. Conform Agenției Europene de Mediu, la capitolul aer curat, Bucureștiul ocupă locul 302 din cele 375 de orașe din Uniunea Europeană. Pe primele locuri sunt orașe din Portugalia și Suedia.