Cât câștigă o studentă din Republica Moldova pe litoralul românesc, cu masă și casă asigurate. „Vreau să îmi cumpăr telefon”
Din ce în ce mai mulți tineri din Republica Moldova lucrează vara pe litoral. Anul acesta sunt în jur de 6.000 Confruntați cu o nevoie mare de angajați, hotelierii și proprietarii restaurantelor sunt bucuroși că pot comunica mai ușor cu ei, decât cu alți
Iar tinerii, mulți dintre ei studenți în România, preferă să rămână în vacanţă aici, pentru că salariile sunt mai mari decât la ei acasă.
Loredana și Georgiana sunt surori gemene. Amândouă sunt studente în Iași și tot împreună lucrează într-un complex din Mamaia. Au rămas în România pe timpul vacanței ca să îşi facă bani de buzunar. Pentru un post de ospătar - debarasator salariul este de 3.500 – 4.000 de lei, cu masă și cazare asigurate de angajator.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Georgiana și Loredana Mătase: „Ca cineva care a mai lucrat în Republica Moldova se câștigă mai bine. Primim și mai mult bacșiș”.
Reporter: Ce vreți să faceți cu banii pe care îi strângeți în vara aceasta?
Tânără: „Aș dori să îmi cumpăr un telefon nou”
Reporter: Și tu?
Tânără: „Tot vreau să-mi cumpăr telefon, și așa pentru universitate, rechizite, să mă distrez să mai mănânc ceva bun.”
Pentru că vorbesc limba română uşor diferit, mulți clienți sunt curioși să afle de unde sunt: „Îmi place accentul tău. De unde sunteți”
-Din Moldova.
-Din Chişinău? Nu, mult mai aproape, din Ungheni.”
Cătălin a avut emoții la început că nu va putea să comunice.
Cătălin Huzu, student: „Sincer, la început mi se părea un pic dubios, dar după m-am dat și eu cu lumea, am început a vorbi și eu, se schimbă vorba automat. La început a fost mai greu.”
Vlad spune că lucrează mai mult aici ca acasă, dar se descurcă. Este ajutor de bucătar și, după calculele lui, cei 5.000 de lei pe care îi câștigă lunar ar trebui să îl ajute să se întrețină în viitorul an universitar.
Vlad Samburschi, bucătar: „Aici se câștigă mai mult, dar și munca este mai multă, comparând cu Chișinăul sau Bălți, câștigi mai mult pentru că este oraș turistic e mai multă lume.”
Angajatorii îi preferă pe moldoveni în fața altor lucrători din afara Uniunii Europene, în primul rând pentru că se înţeleg ușor cu ei.
Vasile Cataragă, reprezentant cetățeni Republica Moldova în Constanța: „Vorbim aceeași limbă, tocmai de aceea patronii de restaurante, antreprenorii îi caută. Aici la Constanța găsești destul de ușor locuri de muncă neavând experiență, pe perioada verii.”
Sergiu Plop șef sală restaurant: „Ne înțelegem foarte bine cu ei, sunt muncitori și foarte dedicați.”
Potrivit reprezentanților asociațiilor din turism, aproximativ 6.000 de cetățeni din Republica Moldova sunt în acest moment pe litoral. 800 dintre ei doar în Constanța și Mamaia. Cei mai mulți au până în 25 de ani.