Cartelele PrePay, cumpărate doar cu buletinul. Datele personale vor fi stocate
Tragedia de la Caracal schimbă legi. Autorităţile vor să ceară de acum datele de identitate ale celor care cumpără cartele pre-plătite.
Există deja un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens, pus în dezbatere publică.
Dacă acest proiect de ordonanţă va fi adoptat, cei care folosesc cartele pre-plătite vor putea fi identificaţi rapid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Modificarea vine după ce s-a constatat că principalul suspect din dosarul Caracal folosea astfel de cartele SIM. Victima sa, Alexandra, a sunat la 112 de pe unul din telefoanele lui cu un asemenea număr, care nu a putut fi identificat. Prin urmare, noua reglemetare pregătită de Guvern prevede că furnizorii de servicii de telefonie mobilă care comercializează astfel de produse au obligaţia să colecteze şi datele de identitate ale celor care le cumpără şi le folosesc.
Astfel, dacă veţi dori să vă cumpăraţi o cartelă PrePay, o veţi putea face doar cu cartea de identitate, iar operatorul de telefonie va stoca numele şi prenumele dumneavoastră, codul numeric personal şi adresa de domiciliu.
Aceste informaţii vor fi păstrate de companiile de telefonie respectând reglementările GDPR şi vor fi puse doar la dispoziţia Sistenului Naţional Unic pentru Apeluri de urgenţă în caz de nevoie.
De asemenea, datele vor fi şterse în termen de 6 luni de la încetarea funcţionarii cartelei preplătite. Pe de altă parte, deţinătorul unei asemenea cartele va fi obligat să anunţe pierderea sau furtul acesteia în maximum 72 de ore.
Tot pentru a rezolva problema localizării rapide şi cu exactitate a unui apel de urgenţă, noua lege îi va obliga pe operatorii de telefonie mobilă să îşi actualizeze sistemele astfel încât acestea să preia şi să transmită în timp util informaţiile privind poziţia exactă a terminalului mobil de pe care este efectuat un apel la 112.