Fifor face promisiuni pe bandă după cazul de la Caracal. Ce evită însă să spună
Promisiunile autorităților curg râuri. De această dată, ministrul de Interne Mihai Fifor și secretarul de stat Raed Arafat anunță că vor suplimenta numărul de angajați.
Vor începe, în curând, și pregătirea celor care răspund la numărul de urgență 112. Totuși, responsabilul de la Interne nu a reușit să spună dacă în acest moment mai există județe cu un singur dispecer polițist pe tură timp de 24 de ore. Pentru că așa s-a întâmplat atunci când Alexandra Măceșanu a cerut ajutor, iar cel care trebuia să pună umărul la salvarea ei a îndemnat-o să nu mai țină linia ocupată.
Ministrul de Interne, Mihai Fifor, și șeful DSU, Raed Arafat, au vizitat vineri dispeceratul integrat, unde se primesc toate apelurile de urgență din București și împrejurimi. Așa am aflat că, deși a fost inaugurat cu fast în 2016 și a devenit operațional abia în vara anului trecut, centrul pentru care s-au cheltuit 28 de milioane de euro nu funcționează nici acum complet. Aici lucrează împreună dispeceri de la STS, ambulanță, SMURD, ISU, iar câțiva polițiști și jandarmi au fost aduși abia după tragediile de la Caracal. Motivul? Încăperea nu era gata.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: ,,S-a decis să grăbim treaba, domnul ministru ne-a spus să urgentăm, urmând ca acest spațiu să fie gata.”
Mihai Fifor, ministru de Interne interimar: ,,Haideți să ne gândim ce avem de făcut mai departe, pentru că eu cred că asta e cel mai important."
Într-o sală ar trebui să ajungă în curând toții dispecerii din poliție și jandarmerie în București și Ilfov. Cel puțin asta ne promit autoritățile. După cazul de la Caracal, au fost aduși aici o parte dintre ei, 15 lucrători de la poliție și jandarmi, care lucrează în ture de câte trei.
În aceeași clădire, existau din luna februarie și săli cu aparatură în care se putea începe pregătirea oamenilor care răspund la 112.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: ,,Ne așteptăm ca primele instruiri să înceapă în luna septembrie. De ce nu s-a făcut mai devreme? Pentru că fiecare proiect are momentul lui, noi nu știam că apare o situație sau alta."
După cazul Alexandrei, a ieșit la lumină și faptul că în multe județe lucrează singur doar un dispecer polițist, timp de 24 de ore.
Mihai Fifor, ministru de Interne interimar :"În regim de maximă urgență suplimentăm acolo unde este nevoie.''
Reporter: ,,Nu ați aflat până acum dacă mai există vreun județ în care încă există un singur dispecer pe tură, 24 de ore?''
Mihai Fifor: ,,V-am spus deja, analiza e în curs, nu ne putem uita doar la dispecerate."
Reporter: ,,Vorbiți de pași urgenti. Totuși a trecut mai bine de o săptămână de când polițistul care a vorbit la telefon cu Alexandra a spus că e singur pe tură mereu și nu ați reușit să îmi spuneți dacă mai sunt cazuri.”
Mihai Fifor: ,, Nu că n-am reușit să vă spun. Dumneavoastră trebuie să înțelegi un lucru, vă spun cât pot să vă spun.”
Astfel de dispecerate comune s-ar putea înființa și în alte județe, mai promit oficialii.
Mihai Fifor, ministru de Interne interimar: ,,În țară avem Mureș, avem Harghita. Avem și alte 10 județe în care se lucrează la identificarea spațiilor pentru a face și așa ceva, la scară mai mică, și acolo."
Chiar și așa, rămân totuși zeci de județe în care deocamdată nu știm câți angajați sunt și în ce condiții se lucrează în dispeceratele 112.
Sursa: Pro TV
Etichete: raed arafat, 112, pregatire, dispecer, Mihai Fifor, suplimentare,
Dată publicare:
09-08-2019 18:47