Carnea de vită angus, tot mai populară. Cum identificăm produsele de calitate
Românii prind tot mai mult gustul fripturii de vită angus. Şeptelul din această rasă a crescut cu mai bine de 500% în ultimul deceniu.
Fermierii spun că ţara noastră ar purtea deveni un jucător important pe piaţa cărnii de vită, dacă ţăranii ar creşte angus. Vitele din această rasă se adaptează la orice condiţii de climă şi se dezvoltă cu uşurinţă pe orice păşune.
Un restaurant din Sibiu este ceea ce americanii numesc „Steak house", un restaurant specializat în fripturi. Carnea de vacă Angus se regăseşte în mai bine de 13 preparate, de la fripturi până la burgeri. Cel mai cerut este antricotul de vită.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert Trif, chef: „Se dă piper proaspăt măcinat, un pic prin ulei şi după aia la cuptorul pe cărbune”.
Unii clienţi, care au testat carnea de vită şi în ţările cu tradiţie - cum sunt Chile şi Argentina, spun că angusul românesc este grozav.
Turist: „Este o friptură mult mai uşoară decât cea de porc, un gust mult mai plăcut”.
Turist: „Prima dată când am gustat-o, nu mi-am dat seama că e carne de vită. Ceva mijlociu, dintre carne de porc şi cea de vită”.
Apetitul crescut al românilor se vede în numărul tot mai mare de ferme de vaci de carne, cum ar fi angus. O fermă de lângă Sibiu a început activitatea acum 10 ani, cu 120 de vaci Angus. Acum are 8.000 de capete şi nu face faţă cererii.
Ana Orlandea, reprezentantul unei ferme: „Anul acesta puntem vorbi de un procentaj de 60% consum în ţară, pe când cel de export e în scadere''
În toată ţara avem aproape 1.000 de ferme cu peste 70.000 de exemplare angus. Piaţa e plină, însă, de vită de calitate inferioară, care poate fi uşor identificată, spun specialiştii.
Florin Baki, bucătar: „Dacă apăsam pe caserola când o cumpărăm, ne dăm seama care este o calitate mai bună a cărnii, ea fiind un pic mai moale şi mai uşor de apăsat decât cea de calitate inferioară. Niciodată un steak angus de o calitate bună, superioară, n-o să fie la 50 de lei, 60 de lei. O să fie la 100 de lei sau poate peste”.
România se afla pe locul 2, după Franţa, la suprafaţă de păşune. Dacă am popula aceste zone cu angus, am putea deveni un jucător important pe piaţa europeană de carne de vită.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!