Carmen Dan, întrebată dacă mai susține că 10 august a fost încercare de lovitură de stat: ”Mi-e greu să mă concentrez”
Fostul ministru al Afacerilor Interne Carmen Dan a fost audiată, vineri, mai mult de 6 ore la sediul DIICOT, în dosarul evenimentelor din 10 august 2018.
Actualul senator PSD a fost huiduit de un grup de protestatari, care la intrare i-au fluturat cătușe cu blănițe roz, iar la plecare i-au stropit mașina cu maioneză.
Fostul ministru de Interne susține că nu a fost implicat în mod direct în organizarea evenimentelor din 10 august din Piața Victoriei. Ea a explicat că a stat atât de mult la audieri pentru că procurorii au fost interesați să lămurească ”multe aspecte”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
”Anchetatorii au fost interesați să lămurească foarte multe aspecte. În special, aspectele de interes au vizat rolul pe care l-a avut ministrul Afacerilor Interne, respectiv Carmen Dan în acea zi. În niciun caz un rol activ. Un rol de coordonare a acțiunilor operative. Vreau să precizez și vreau să se rețină că ministrul, indiferent de culoarea politică, nu conduce misiunile operative, sens în care am și declarat și am încercat să argumentez poziționarea mea.” - a spus fostul ministru de Interne.
Întrebată de jurnaliști dacă în timpul evenimentelor din 10 august 2018 a ținut legătura cu Liviu Dragnea, Carmen Dan a negat acest lucru.
”Am spus că nu am comunicat, nu am avut întâlniri în acea zi cu nicio persoană politică, cu nicio persoană care era în afara interesului de activitate al ministerului, am făcut precizrea că am trimis comunicări și mesaje informative primului-ministru al României, în exercitarea calității guvernamentale, și nu politice.” - a mai spus fostul oficial al Guvernului.
Carmen Dan are statut de martor în dosarul 10 august, însă susțin surse apropiate de anchetă, dacă apar probe că a încălcat legea, că a dat ordine abuzive, ar putea fi pusă sub învinuire - bineînțeles cu avizul Senatului, de a fi urmărită penal.
De asemenea, întrebată de jurnaliști dacă mai susține și acum că protestele din 10 august au fost o încercare de lovitură de stat, Carmen Dan s-a arătat confuză și a evitat să dea un răspuns clar.
Ovidiu Oanță: Susțineți în continuare ideea că a fost o încercare de lovitură de stat?
Carmen Dan: ”Mi-e greu să mă concentrez la toate întrebările”.
Ovidiu Oanță: Susțineți în continuare ideea că a fost o încercare de tentativă de lovitură de stat?
Carmen Dan: ”Ăăă ... nu am lămurit eu, ăăă.. aspectele de genul acesta, am spus care cred că este părerea mea referitor la modul în care s-a organizat, modul în care s-a coordonat, modul în care s-a susținut acea activitate.”
În afara sediului DIICOT, mai mulți protestatari au scandat numele lui Carmen Dan, reproșându-i presupusa implicare a ei în desfășurarea evenimentelor și posibilele sale legături cu intervenția brutală a jandarmilor în 10 august 2018.
Unul dintre protestatari a așteptat-o pe Carmen Dan cu o pereche de cătușe roz.
De asemenea, la plecare, mașina în care se afla Carmen Dan a fost atacată cu maioneză de protestatari.
Imediat, jandarmii au început să împartă amenzi protestatarilor.
Procurorii DIICOT au preluat inclusiv dosarul demarat la Parchetul Militar.
Este pentru prima dată când Carmen Dan dă o declarație oficială în acest dosar controversat. Până acum, singurele ei reacții au fost în comisiile parlamentare și de fiecare dată a susținut ca fiind justificată intervenția brutală a jandarmilor, soldată cu zeci de răniți.
Inițial, a fost audiată Speranța Clișeru, fostul prefect al Capitalei, cea care a și dat ordinul de intervenție al jandarmilor. A urmat șeful Jandarmeriei București, care în ziua respectivă, deși era în concediu medical, a preferat să vină în Piața Victoriei și să se implice în centrul de comandă.
Ieri a revenit în fața anchetatorilor viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, cel care a vorbit pentru prima oară în posibilele implicații ale politicului în deciziile i reacțiile jandarmilor la data de 10 august.
Declarația pe care o va da Carmen Dan reprezintă un moment cheie în acest dosar.
Știre inițială:
Procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor, miercuri fiind citat procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a fost atunci în Piaţa Victoriei şi s-a sesizat în legătură cu acţiunea jandarmilor.
DIICOT are în lucru un dosar preluat de la Secţia Parchetelor Militare, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018. Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.
Procurorii militari susţineau că "mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".
De asemenea, DIICOT are în lucru o sesizare a Jandarmeriei Române, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: protest, diicot, audieri, carmen dan, 10 august,
Dată publicare:
20-12-2019 07:07