La 5 luni de la preluarea dosarului, DIICOT face primele audieri în cazul 10 august
După mai bine de 5 luni de când au preluat dosarul de la parchetul militar, procurorii DIICOT s-au apucat în sfârşit de audieri, în ancheta protestului din 10 august.
Aceştia au citat personajele-cheie, pentru a afla dacă a fost pusă sau nu în pericol ordinea constituţională, ori s-a încercat răsturnarea guvernului, aşa cum susţin şefii jandarmeriei urmăriţi penal, pentru intervenţia brutală împotriva protestatarilor.
Fosta şefă de la interne, Carmen Dan, este citată pentru ziua de vineri.
Pe 10 august 2018, colonelul Alin Mastan, şef al jandarmeriei Bucureşti, era în concediu medical.
Abia se operase la un picior, susţin apropiaţii săi, şi deşi îl avea imbilizat în ghips a ajuns în centrul de comandă din Piaţa Victoriei.
Acolo de unde comandanţii jandarmeriei au coordonat forţele de ordine, dar şi intervenţia împotriva manifestanţilor.
În premieră, colonelul Mastan a fost invitat să le vorbească procurorilor DIICOT despre lanţul decizional şi ordinele date jandarmilor.
Mai ales că şefii săi şi un subaltern, acuzaţi deja de abuz în serviciu, susţin că în timpul mitingului diasporei s-ar fi încercat răsturnarea guvernului.
O teorie care nu are până acum nicio susţinere, susţin surse din ancheta. Chiar şi aşa procurorii militari care anchetau intervenţia brutală a jandarmilor au preferat să predea investigaţiile la diicot.
Fostul prefect al capitalei Speranţa Cliseru a dat declaraţii despre ordinul dat jandarmeriei să elibereze Piaţa Victoriei.
Pentru prima oară de la declanşarea anchetei penale legate de intervenţia în forţă a jandarmilor în piaţa Victoriei pe 10 august 2018, va trebui să dea explicaţii oficiale şi în fata procurorilor DIICOT. Carmen Dan cea care a susţinut intervenţia.
Fostul ministru de interne a fost citat oficial în calitate de martor pentru ziua de vineri.