Carmen Dan, citată vineri la DIICOT, în dosarul 10 august

Ultima actualizare: 18-12-2019 13:56

Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost citată vineri la DIICOT pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Ofițerul cel mai relevant în economia acestei anchete ar putea fi chiar colonelul Alin Mastan, directorul Direcției de Jandarmi a Municipiului București.

El a ajuns la DIICOT miercuri după-amiază pentru a da declarații în calitate de martor.

Mastan este cel care a stat la baza intervenției controversate a jandarmilor, considerate, de către cei care au avut de suferit, ca fiind abuzivă.

În momentul respectiv, colonelul Mastan era, spun surse apropiate de acesta, în concediu medical. Ar fi suferit o intervenție chirurgicală la picior și ar fi avut piciorul în ghips. Însă, chiar și așa, spun aceleași surse, colonelul Mastan ar fi ajuns în Piața Victoriei, la centrul de comandă, așa încât acum este de văzut dacă a fost sau nu implicat în mod oficial în lanțul decizional.

În plus, este foarte relevantă mărturia lui în privința a ceea ce s-a discutat în centruld e comandă al jandarmilor, cine și ce ordine a dat și cum s-a ajuns la acea intervenție care s-a soldat cu atâtea părți vătămate.

Acel dosar deschis de procucorii militari a fost declinat la DIICOT, unde exista deja o anchetă deschisă de procurorii de la Crima Organizată, în urma unei sesizări venite din partea unuia dintre suspecți.

Procurorii militari sunt singurii care au pus sub învinuire până acum, legat de intervenția din 10 august, pe șefii Jandarmeriei, care sunt suspectați de abuz în serviciu.

La DIICOT există, însă, un dosar legat de posibile acțiuni contra ordinii constituționale, despre care încă nu știm dacă s-au confirmat sau nu. Urmărirea penală este începută in rem.

Joi va fi audiat unul dintre viceprimarii Capitalei, Aurelian Bădulescu, însă vineri ar putea apărea la DIICOT fostul ministru de Interne, Carmen Dan, care va da explicații în legătură cu deciziile care s-au luat în acea zi.

Dosarul aflat în lucru la DIICOT

 

DIICOT are în lucru un dosar preluat de la Secţia Parchetelor Militare, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018.

Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.

Procurorii militari susţineau că "mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".

De asemenea, DIICOT are în lucru o sesizare a Jandarmeriei Române, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO