Care este cel mai performant spital Covid din țară. Peste 98% dintre cei internați au fost vindecați

Ultima actualizare: 24-10-2020 09:12

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca este cel mai performant spital COVID din ţară.

 

Peste 98% dintre cei internați aici cu SARS-CoV-2 au fost vindecați, arată o analiză a Ministerului Sănătății.

Astfel, dintre cei 3.600 de bolnavi COVID, 64 și-au pierdut viața din martie până acum, rata mortalității fiind de numai 1.8%.

La nivel național, 3,1% dintre cei infectați de la începutul pandemiei au pierdut lupta cu virusul.

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca are cea mai mare rată de vindecare a bolnavilor de COVID de la începutul pandemiei, potrivit Ministerului Sănătății.

Medicii de aici au făcut tot posibilul ca cei infectați cu noul coronavirus să nu ajungă la terapie intensivă, spune conducerea unității.

Ioan Mureșan, managerul Spitalului De Boli Infecțioase Cluj-Napoca: „Secretul este că în spatele terapiei intensive să fie o muncă susținută în așa fel încât pacienții să nu ajungă la terapie, să nu trebuiască să ajungă la terapie intensivă și acest lucru se face pe secțiile obișnuite."

Așa că toate paturile sunt echipate cu aparate de oxigen, iar personalul medical a supravegheat permanent starea pacienților.

Ioan Mureșan, managerul Spitalului De Boli Infecțioase Cluj-Napoca: „Sunt asigurate cu oxigen și vacuum, la două stocatoare care funcționează încontinuu, de mare capacitate. Am pregătit asistenții pe terapie intensivă ca sub coordonarea medicilor de terapie intensivă să poată realiza pe secțiile obișnuite oxigeno-terapie și ventilație non-invazivă, astfel încât pacienții ajung pe secția de terapie doar cu forme severe și critice."

În plus, spitalul a făcut multe angajări în ultima perioadă, iar în laboratoare se lucrează la foc continuu, pentru ca specialiștii să afle cât mai repede cine este infectat.

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Spitalul de Boli Infecțioase este numărul unu în România ca și spital Covid. E un lucru extrem de lăudabil și, până la urmă, confirmă profesionalismul medicilor de aici."

Spitalul are 214 paturi pentru bolnavii de coronavirus, dintre care 20 la terapie intensivă. Media de vârstă a celor care și-au pierdut viața aici din cauza COVID-19 este 72 de ani. Pe lista deceselor apare o singură persoană sub 50 de ani.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO