Care a fost cel mai mare cutremur din România până acum. Istoricul tragediilor

×
Codul embed a fost copiat

În România au loc frecvent cutremure de pământ, fiind o țară cu un risc seismic major în privința cutremurelor între șase și șapte grade pe scara Richter.

Zona seismică cea mai importantă este reprezentată de Vrancea.

Cutremurul din 1802 - ce magnitudine a avut
 

„Cutremurul cel mare” așa cum a fost denumit cel de pe data de 26 octombrie 1802, la ora locală 12:55, la o adâncime estimată de 150 de kilometri, s-a produs de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva și a avut o magnitudine de 7,9 grade, afectând o mare arie din Europa. S-a resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. În ziua cutremurului, clădiri din București au fost distruse, precum Biserica Sf. Nicolae și Mănăstirea Cotroceni și au izbucnit multe incendii. Tot atunci, “s-a rupt turnul cel înalt, Colţea”, care era podoaba oraşului, “iar din casele boiereşti şi din cele de obşte …puţine au scăpat zdravene”.

Cutremurul din 1940 - imaginile groazei

Un alt cutremur important care a zguduit România a fost cel de pe 10 noiembrie 1940, de un sistem localizat tot în Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri și cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Atunci, numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea fiind în Moldova. Dintre aceștia 140 de morți și 300 de răniți erau în București. Cutremurul s-a resimțit de la Sankt Petersburg și Moscova, la Samara, Odessa și Istanbul.


 

Cutremurul din 1977 - cauze și video
 

Cutremurul de pe 4 martie 1977, rămâne cel mai cunoscut cutremur, cu un bilanț de 1.671 de victime, dintre care 1.424 numai în capitala României. La nivel național, au fost aproape 11.300 de răniți, iar 33.000 de locuințe s-au prăbușit. Seismul a avut loc tot în zona Vrancea, la ora 21:22, la o adâncime de 94 de kilometri. Și acesta a fost resimțit în țările vecine: Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar în state din centrul și sudul Europei.

Potrivit INFP, în acel an nu exista un sistem de înregistrare a cutremurelor, totul înregistrându-se pe moment, astfel nu putea fi prevăzut un asemenea cutremur. Deși în România existau la data cutremurului mai multe seismometre, doar unul dintre ele a reușit să înregistreze corect întreaga mișcare seismică.

Cutremurul din 1986 - ce durată a avut
 

Cutremurul din 31 august 1986 a fost unul puternic, cu o magnitudine de 7.1 și s-a produs la ora locală 00:28, însă potrivit INFP, energia eliberată a fost de cel puțin trei ori mai mică decât cea a cutremurului din 1977. Nu au fost pagube majore în țară, însă, în Chișinău s-au prăbușit patru blocuri și s-au înregistrat 100 de victime. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică având loc în dimineața zilei de 2 septembrie.

Cutremurele din 1990 - câte seiseme au fost
 

Între 30 și 31 mai 1990, a avut loc o serie de cutremure puternice în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri. Cel mai puternic s-a înregistrat pe data de 30 la ora prânzului, cu o magnitudine de 6,9 pe scara Richter. La câteva ore după primul cutremur a avut loc un al doilea, cu magnitudinea de 6,4 grade, iar la scurt timp după al doilea a avut loc și al treilea. În România, opt persoane au murit și 62 au fost rănit. Din acestea, 100 au fost rănite grav. În Republica Moldova, patru oameni au murit și alte zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

Cutremurul din 28 octombrie 2018 - în ce orașe s-a resimțit
 

În 2018, pe 28 octombrie, în zona seismică Vrancea a avut loc un seism de 5,8 grade pe scara Richter, produs la ora locală 3:38, la o adâncime de 151 de kilometri. Seismul a fost urmat de o replică de 3,2 grade pe scara Richter, produs la ora locală 05:48, la o adâncime de 148 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din țară precum: Bârlad, București, Buzău, Constanța, Galați, Iași și in localități din Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.

Care a fost cel mai mare cutremur din lume
 

Cel mai puternic cutremur din lume s-a înregistrat în Chile pe 22 mai 1960, având o magnitudine de 9,6. Cutremurul a fost precedat de o serie de alte cutremure cu magnitudine mai mare de 8. Acesta a fost urmat de un tsunami care a distrus coasta chiliană, parcurgând apoi oceanul Pacific și ajungând după aproape 15 ore în Hawaii la 10.000 de kilometri de epicentru, unde a omorât 200 de persoane și a cauzat pagube serioase. Mai mult decât atât, a ajuns și în Japonia și Noua Zeelandă, unde și acolo s-au înregistrat pagube semnificative. În urma acestui eveniment, numărul total al morților a fost estimat la circa 3.000 de persoane, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Bucureşti,
Bucureşti, "capitala europeană a cutremurelor". Cum se "despică pământul" de sute de ani

Bulina roşie de pe clădirile cu risc seismic ar putea deveni brandul turistic al Bucureştiului. Cel puţin, dacă ne luăm după "The Guardian". Directorul Institului de Fizică a Pământului a comentat aceste afirmaţii pentru www.stirileprotv.ro

Cum s-a simţit în Capitală cutremurul de joi noapte:
Cum s-a simţit în Capitală cutremurul de joi noapte: "A venit ca un val puternic"

România a fost zguduită, joi-noapte, de cel mai puternic cutremur in ultimele 14 luni. Cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, seismul s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri.

Constantin Ionescu, directorul INFP: Nu așteptăm replici la cutremurul de 5,2
Constantin Ionescu, directorul INFP: Nu așteptăm replici la cutremurul de 5,2

Activitatea seismică din zona Vrancei este una normală, iar cutremurul cu magnitudinea 5,2 care s-a produs vineri dimineaţă nu are nicio legătură cu cele din Albania sau Turcia, a declarat directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

NY Times, despre un cutremur mare în România: ”Cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”
NY Times, despre un cutremur mare în România: ”Cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”

După cutremurul care a devastat Albania în noiembrie, New York Times a făcut o radiografie a infrastructurii din țările balcanice și a ajuns la concluzia că un cutremur puternic în București ar face cel puțin la fel de multe victime ca cel din 1977.

Cutremurul dezbină autoritățile. De ce nu se trimit avertizări RO-ALERT
Cutremurul dezbină autoritățile. De ce nu se trimit avertizări RO-ALERT

Cutremurele au provocat încă din 2018 un "seism" de mare intensitate şi între autorităţi.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.