Cutremurul dezbină autoritățile. ISU susține că a primit alerta de seism cu întârziere


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Octombrie 2018 18:46
Categorie: Stiri actuale

Cutremurul de sâmbătă noaptea provoacă un "seism" de mare intensitate şi între autorităţi. Conducerea "Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență" susţine că a primit cu întârziere alerta de la "Institutul pentru Fizica Pământului".

Mai exact, după ce s-a terminat mişcarea telurică, şi nu înainte, aşa cum este proiectat să funcţioneze sistemul. Cercetătorii institutului spun că şi ei au aflat ce va urma cu doar 22 de secunde mai devreme, însă declară că alerta a fost preluată în timp real de anumite canale de comunicare foarte accesate de oameni, cum ar fi "Twitter".

După calcule ulterioare, 20 de secunde iniţiale s-au transformat în 22. Cu atâta timp înainte ar fi primit cercetătorii informaţia că, în Vrancea, pământul a început să se mişte.

Şi practic, că unda secundară, cea care poarta 75% din energia cutremurului, se va îndreapta spre Bucureşti.

Cele 22 secunde reprezintă, de fapt, timpul scurs de la momentul T0 - momentul când senzorii înregistrează trepidaţiile pământului şi momentul în care cutremurul loveşte Capitala.

Sâmbătă noaptea, cutremurul s-a produs la ora 3:38 şi 11 secunde, la 151 de kilometri adâncime. La 3:38 şi 37 secunde, alerta a plecat către toate canalele. La 3:38 şi 39 secunde, unda secundară pleacă spre Bucureşti ca să se facă resimţită la 3:38 şi 59 de secunde.

Pe lângă autorităţi precum Dispeceratul pentru Situaţii Urgenţă, Guvern, Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naţionale, platforma Institutului pentru Fizică Pământului transmite instantaneu informaţia şi către canalele de comunicare la care este conectat, precum Twitter pe contul REWS, early warning sistem, aplicaţia EarthBot, Telegram şi Facebook.

Utilizatorii acestor canale au primit alertă la 3:38. Nu sunt notate secundele, însă reprezentanţii Institutului pentru Fizică Pământului susţin că au primit zeci de telefoane şi mesaje de la oameni care le-au transmis că alerta a fost primită înainte ca pământul să înceapă să se mişte.

Aşadar, toţi cei care vor să ştie că urmează un cutremur şi se simt pregătiţi să gestioneze situaţia ar putea să primească în timp real vestea.

Spunem "ar putea" pentru că în aceste cazuri rapiditatea poate fi influenţată de calitatea seviciului de internet sau de politicile platformelor de socializare. Facebook, de exemplu, publică mesajele mai greu pentru că înainte verifică dacă sunt reale sau nu.

Cercetator Institutului pentru Fizică Pământului (INFP): "Nu există cineva care preia informaţia şi o publică pe internet. Ele pleacă în acelaşi moment. Totul este automat. Oamenii menţionează că au primit alertă înainte de a simţi unda secundară".

La dispeceratul pentru situaţii de urgenţă mesajul ar fi ajuns, însă, cu întârziere. Mare interziere pentru că, potrivit unor surse oficiale, alertă în dispecerat ar fi venit la 3:39 şi 9 secunde. Adică la 32 de secunde după ce cutremurul a încetat.

Raed Arafat, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății: "Urmează să se disucte cu infp, programăm o discuţie să vedem ce se întâmplă. să înţelegem toate aspectele, de ce au fost aceste diferenţe."

Un lucru este cert. Nici acum, dar nici în viitorul apropiat, aplicaţia "Ro alert" nu va trimite alerte pre-cutremur.

Raed Arafat, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății: "Unu, pentru că intervalul este foarte mic, doi pentru că populaţia este needucată cum să facă şi nu intră să facă educaţie. Dacă dai o informare care induce panică şi omul crede că este puternic şi să fugă cu copiii în bloc, îl prinde cutremurul pe scări ".

Se vor trimite, în schimb, alerte de vreme severă, inundaţii sau pericol terorist.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Clădirea afectată puternic de cutremur. Fisuri uriaşe descoperite de studenţi
Clădirea afectată puternic de cutremur. Fisuri uriaşe descoperite de studenţi
VIDEO PROTVPLUS.RO
angajat cfr
Un angajat CFR cu 29 de ani vechime, șef de tură, prezintă ce are în frigider. ”Asta este”
CFR, condiții improprii pentru călători și angajați. Unde au ajuns locomotivele noi
Sistemul care a adus liniștea într-o comună. Oamenii nu mai rămân fără recoltă
A suferit arsuri grave după ce i-a luat foc casa. Pompierii s-au luptat 5 ore cu flăcările
Ce se află în spatele exploziei de la Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște
Incendiu puternic, izbucnit în condiții suspecte, în Bistrița-Năsăud. Mărturiile vecinilor
Cornel Feruţă
Un român ar putea deveni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică
Raport secret: Cele 6 baze militare din Europa unde SUA depozitează arme nucleare
Presa străină despre cum a fost primită Simona Halep de români
Ce au găsit procurorii DIICOT în beciul unui bărbat din Târgu Mureş. A fost arestat
Detalii din anchetă. Preotul acuzat de pornografie infantilă ar fi făcut mai multe victime
Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei