Care a fost cauza accidentului de la cariera minieră Jilț Sud. Trei oameni au murit pe loc

×
Codul embed a fost copiat

Accidentul grav de la Jilț a împietrit de durere și neputință comunitatea minerilor din Gorj. Trei bărbați au murit după ce duba în care se aflau s-a răsturnat.

În acel vehicul s-ar fi aflat peste 20 de persoane, așa că a fost declanșat urgent Planul Roșu de intervenție. La fața locului a fost improvizat un punct medical, pentru trierea victimelor. Două elicoptere și numeroase ambulanțe au transportat 13 răniți la mai multe spitale. Trei dintre ei ar fi în stare gravă.

Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!

Accidentul de muncă s-a produs la o exploatare minieră de suprafață Jilț Sud, din Mătăsari, Gorj.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Oamenii ieșeau din schimb și erau transportați cu un vehicul 6x6 prin noroaie care ajung până la brâu. La un moment dat, într-o pantă, mașina grea s-a răsturnat. Apoi a urmat haosul.

Trei dintre mineri au pierit acolo pe loc. Pentru ceilalți, în zonă au ajuns pe rând două elicoptere, opt ambulanțe, trei echipaje SMURD și un utilaj pentru descarcerare.

Echipajele au încărcat aparatura de salvare în camioane de mare tonaj, ca să poată ajunge în zonă. Au amenajat acolo un punct medical și au început să evalueze răniții, apoi să îi trimită spre spitale.

Viorel Gâlmă, Inspector șef adjucnt ISU Gorj: „La fața locului nu s-a putut deplasa decât o parte din echipamente cu autocamioane 6x6. Nu au necesitat manevre de descarcerare, ci doar transport al victimelor într-u loc accesibil, unde am făcut triajul.”

Doi dintre mineri au ajuns în scurt timp la spitalul din Craiova.

Asistentă: „Vă doare gâtul?”
Pacient: “Mă doare și sus pe partea dreaptă, în spate.”

Pacient: Mă doare rău spatele și nu îmi simt picioarele. (Reporter: Ce știți de ceilalți colegi?) Nu știu, trei sunt in stare foarte gravă.”

Alții răniți au ajuns la spitale din Motru și Târgu Jiu.

Mihaela Țicleanu, SJU Târgu Jiu: „Au fost aduse cinci victime iar în urma investigațiilor doi au rămas în secția chirurgie, având politraumatisme, iar o victimă este încă în investigații.”

Trei persoane au murit în accident. 

muncitori morti accident mina

Cauza anunțată de Complexul Energetic Oltenia

Mai multe anchete au fost deschise în urma accidentului. Cea a poliției vizează acuzația de ucidere din culpă.

Complexul Energetic Oltenia a transmis printr-un comunicat că din accident au rezultat 16 victime - 14 dintre ele fiind salariați ai societății.

"În data de 17 ianuarie, în jurul orei 13,00, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, personalul care a participat la intervenţia mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod şi a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariaţi ai CE Oltenia, dintre care 3 au decedat. Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate şi stabilite cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii acestuia", au transmis reprezentanţii CE Oltenia, printr-un comunicat.

Nimeni nu știe cu precizie câți oameni se aflau în mașina răsturnată. Cei care nu au avut răni au plecat pe picioarele lor.

Cert este că despre condițiile în care se lucrează la acea exploatare de lignit știe multă lume. În urmă cu câteva zile, un alt vehicul a rămas blocat în marea de noroi.

Fost miner: „Sunt hârburi, hârburi și nu le-am dat eu aprobare să lucreze cu ele.”

Transportul minerilor se face prin apă și noroi cu mașini vechi de zeci de ani.

Localnic: „Nu e drum, cale de acces, nămol până la gât. Fără aderență, că roțile fug ca pe sanie fiind nămol jos. Nu e prima dată când se întâmplă.”

Mineri: „Drumurile sunt făcute praf. Mergeți să vedeți ce mașini avem, ce traseu e.”

Ministrul Energiei se duce la Gorj

"O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieți la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate și mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum", a transmis ministerul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Un deputat a semnalat condițiile precare în care muncesc oamenii

Deputatul USR Radu Miruță a fost în zona respectivă și a semnalat condițiile precare în care muncesc oamenii.

Radu Miruță: Sunt condiții așa cum vedeți dumneavoastră și ar fi o întrebare de bun simț dacă oamenii ăștia lucrează în condiții speciale sau nu. Ce vedem acum, cu nămolul până la genunchi, nu e o situație rară, e sit ce se întâmplă în fiecare zi.”

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Accident la cariera minieră Jilț Sud. O mașină cu muncitori s-a răsturnat: Trei persoane au murit și zece au fost rănite
Accident la cariera minieră Jilț Sud. O mașină cu muncitori s-a răsturnat: Trei persoane au murit și zece au fost rănite

Un accident grav a avut loc, marți, în localitatea gorjeană Mătăsari, la cariera minieră Jilț Sud. Un vehicul care transporta muncitori s-a răsturnat. 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.