Captură exotică în Delta Dunării. Pescarii prind tot mai des „creveți de apă dulce”, specie provenită din China
O apariție exotică pentru țara noastră începe să cadă tot mai des în capcanele pescarilor din Delta Dunării: crevetele de apă dulce.
Infirmația este confirmată de biologii de la noi. De doi ani de zile, această specie originară din Asia, care a ajuns accidental la noi, se înmulțește rapid și rezistă la temperaturi scăzute.
Crevetele de apă dulce este o specie subtropicală, folosită încă din anii `60 ai secolului trecut în industria piscicolă, ca hrană pentru pești în crescătorii din Ucraina și Republica Moldova.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Specialiștii români cred că la noi ar fi ajuns exemplare din cele două țări care au „evadat” prin diverși afluenți și au „poposit" apoi în Dunăre, unde se simt bine.
Victor Surugiu, Facultatea de Biologie, Universitatea „A. I. Cuza" Iași: „A început să apară în număr foarte mare. În vara aceasta chiar au fost foarte multe semnalări ale acestei specii. E o specie care s-a adaptat cu ușurință și apelor dulci".
Creveții de apă dulce au fost identificați prima dată în România pe brațul Chilia, în 2021, de câțiva cercetători ucraineni. Specialiștii cred că numeroase exemplare au urcat pe fluviu și au ajuns până în zona Galațiului.
Aurel Năstase, Institutul Național de Cercetare „Delta Dunării” din Tulcea: „E o specie care se înmulțește foarte rapid. Este foarte prolifică. Femela are practic în continuu ouă atașate de coada ei. Aproape tot timpul anului apare o nouă generație de pui. Poate deveni o resursă și pentru Delta Dunării, poate pentru viitor, dacă se aclimatizează sau poate fi crescută în ferme, dar nu trebuie să uităm totuși că e o specie non-nativă. Toate speciile non-native pot fi și purtătoare de boli, pot îmbolnăvi speciile băștinașe, cum ar fi racul nostru băștinaș".
Cei cu clești lungi sunt masculii, iar femelele sunt ușor de recunoscut, datorită icrelor pe care le poartă aproape tot timpul. A fost și concluzia trasă de pescarii din Deltă. Aceste delicatese au fost prinse în acest an.
Ciprian Safca, ghid și operator de turism: „Da, a început să se prindă. La capcanele de raci se prind. E ceva nou pentru Deltă și e un lucru benefic, pentru că poate avea și valoare economică. Le-am și gustat, le-am și fiert, le-am și mâncat și sunt cam la fel ca creveții de apă sărată".
Cercetătorii spun că specia provine din China, din fluviul Amur, de unde a fost adusă în Rusia centrală și apoi în Republica Moldova și Ucraina. Rămâne de văzut cât de ușor se va adapta climatului de la noi și în ce măsură ar putea afecta alte specii din Dunăre.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, China, delta dunarii, creveti,
Dată publicare:
18-11-2022 19:41