Istanbul Street Food Festival, la Oradea. Ce delicii turcești au fost la mare căutare
A fost un adevărat festin gastronomic, în weekendul care tocmai a trecut, la Oradea. Istanbul Street Food Festival și-a așezat tarabele cu bunătăți mediteraneene în parcul central al orașului, iar pofticioșii au profitat de trei zile de răsfăț.
De la creveți, scoici în sos de vin, până la celebrul rahat turcesc și delicioasele baclavale iubite de amatorii de dulciuri, toate au fost aduse de maeştrii bucătari din Turcia.
Creveți, scoici în sos de vin, tentacule cu chili sau caracatiță au fost doar o parte dintre preparatele turceşti, bazate pe fructe de mare, găsite pe tarabele festivalului.
Bucătar: „Avem baby caracatiță, baby calamar, creveți, tentacule de calamar adult, inele de calamar."
Preparatul vedetă a fost homarul, în ciuda prețului piperat, de 90 de lei bucata.
Bucătar: „Homarii sunt cei mai vânduți. Avem o rețetă proprie, se servește cu un orez lângă și cu un sos sweet chili.”
O porție de 220 de grame de fructe de mare a costat între 35 și 40 de lei. Pentru caracatiță, gurmanzii au plătit 60 de lei.
La mare căutare au fost și plăcintele.
Vânzător: „Mai avem, așa, cu carne de vită, dacă doriți.”
Cumpărător: „Trei. Trei cu brânză.”
Bucătar: „Plăcinte cu brânză, aici avem, gozleme se numesc, cu telemea de vacă. Sau avem aici, tot gozleme, dar cu carne, cu carne de vită. Alături avem suboregi, se numește, tot cu brânză, sau cu carne."
„Plăcintă turcească. Foarte bună", spune o femeie.
Cât despre amatorii de dulce, aceștia nu mai știau din ce să aleagă.
Reporter: Ce mănânci acolo bun?
Copil: „Gogoșeli cu ciocolată”
Reporter: Sunt bune?
Copil: „Da "
Vânzătoare de dulciuri: „Sunt baclavale, diferite sortimente, cu nucă, cu ciocolată, fistic. Avem și rulouri pe bază de rahat turcesc, cu fistic, cu căpșuni, cu de toate."
Târgul de preparate mediteraneene se va muta, în week-end-ul de Florii, la Alba Iulia.