Când vom putea circula pe cei 70 de km ai autostrăzii Sebeș-Turda. Ultimele 2 tronsoane sunt aproape gata
Românii vor putea circula pe cele două loturi încă neterminate ale autostrăzii Sebeș-Turda până pe 30 noiembrie.
Cel puţin aşa au promis premierul Ludovic Orban şi ministrul Tranporturilor, Lucian Bode, după ce au vizitat șantierul celor 42 de kilometri de șosea de mare viteză.
Oficialii recunosc faptul că lucrările sunt întârziate deja cu mai bine de doi ani. Cei doi au fost și pe șantierul primilor 13 kilometri din viitoarea autostradă Sibiu-Pitești.
Ministrul Transporturilor spune că problema punerii în pericol a proiectului din cauza gândacului croitor a fost falsă și că în cel mai scurt timp România va primi şi finanţarea europenă.
Primul lot al austostrăzii A10 are 17 kilometri, intre Sebeş şi Albă Iulia Nord, iar cel de-al doilea, de la Alba Iulia până la Aiud, măsoară 24 de km.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: "Mă bucur să văd o mobilizare şi pe lotul 1 şi pe lotul 2, dar este loc de mai bine, cel puţin aici matematic este nevoie de mobilizare mult mai mare, mult mai bună pentru a ne încadra în termen, termenul este noiembrie 2020 - termenul până când vrem să dăm în trafic cei 40 de km. Anul 2020, repet, să fie anul contructiei în teren."
Ludovic Orban, premierul României: "Acest proiect este întârziat faţă de graficul iniţial finalizarea acestui proiect al autostrăzii trebuia să aibă loc cu cel puţin doi ani în urmă. Noi ne achităm toate obligaţiile, plătim la zi pentru realizarea acestor investiții în graficul anunţat în cazul tronsonului 2 am discutat cu managerul de proiect şi obiectivul stabilit este 30 de noiembrie să se dea drumul la circulaţie asta nu înseamnă realizarea integrală obiectivului."
Autostrada Sebes-Turda are 70 de km, iar celelelate doua loturi au fost date în folosinţă în anul 2018. Valoarea investiţiei se ridică la 420 de milioane de euro, 85% din suma este din fonduri europene, iar restul de 15% de la bugetul de stat.
Premierul și ministrul transporturilor au fost și pe şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu - Piteşti. În ciuda pandemiei de coronavirus muncitorii lucrează de zor, iar maşinile grele şi utilajele sunt în acţiune.
Aici o companie austriacă urmează să construiască în următorii 3 ani primii 13 din cei 122 de kilometri ai viitoarei autostrăzi Pitesti-Sibiu.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: "La sfarșitul acestei luni, maxim în 20 de zile, cred că vom fi în măsură să anunţăm câştigătorul şi fără contestaţii să semnăm contractul până la sfârşitul lunii iunie şi pentru tronsonul IV. Tigveni-Curtea de Argeş. Avem 6,4 miliarde de lei alocaţi prin bugetul de stat pe 2020. Aşadar nu avem nici o problemă să finanţăm toate loturile de autostrada aflate în execuţie în acest moment, vorbesc de 164 de km de autostrada şi drumuri expres".
Se pare că s-au lămurit şi problemele de mediu de pe traseu...
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Suntem pe ultimii metri în a primi răspunsul pentru acea problemă în ghilimele, problema ridicată de către unii care nu aveau treabă şi spuneau că autostrada Sibiu-Pitesti este compromisă din cauza gândacului".
Proiectarea şi execuţia primilor 13 kilometri face obiectul unui contract în valoare de 613 milioane de lei, fără TVA, semnat în aprilie 2019.