Cum a reacționat Orban după ce a inspectat lucrările la autostrada Sibiu-Pitești

Ultima actualizare: 15-05-2020 12:51
orban autostrada sibiu-pitesti
Agerpres

Premierul Ludovic Orban a vizitat, vineri, șantierul autostrăzii Sibiu-Pitești, alături de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Orban a declarat că guvernul are ca obiectiv realizarea de investiții masive în dezvoltarea infrastructurii de transport din România.

”În urmă cu peste 12 ani m-am deplasat pe lucrările de la autostrada de centură a Sibiului, unde lucrările erau blocate. Pe vremea aceea domnul Iohannis era primar al Sibiului și eu eram ministru al transporturilor. Contractul era cu o firmă italiană, Todini, mi se pare, care de patru ani de zile nu reușise să facă aproape nimic în sensul finalizării construcţiei. Am luat decizia de a rezilia contractul, pe care l-am şi reziliat, şi am demarat, spre final de mandat, licitaţia pentru selectarea noului constructor, iar autostrada de centură a Sibiului a fost terminată în cursul anului 2009. E adevărat că nu mai eram eu ministrul transporturilor”, a spus Orban.

Orban spune că tot în 2008 a fost realizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru autostrada Pitești-Sibiu.

”Sigur că 12 ani de zile au rămas pe hârtie. Astăzi chiar sunt bucuros să văd că lucrările nu mai sunt pe hârtie ci sunt în teren. Un constructor mobilizat, care, după opinia mea, va avea capacitatea să termine mai repede acest obiectiv de investiții. (…) A trecut deja prea mult timp și prea multe guverne mai mult au vorbit decât au făcut”, a mai spus Orban.

Bode: Problema gândacului, rezolvată

 

Ministrul Transporturilor a declarat că 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Pitești.

”După ce am reușit să începem lucrările la tronsonul I, Sibiu-Băița, luni, am semnat contractul pentru proiectare și execuție la Secțiunea V, Curtea de Argeș-Pitești. La sfârșitul acestei luni, în maximum 20 de zile, vom fi în măsură să anunțăm câștigătorul și, fără contestații, să semnăm contractul până la sfârșitul lunii iunie și pentru tronsonul IV, Tigveni-Curtea de Argeș”, a transmis Lucian Bode.

Acesta a precizat că ministerul este în discuții avansate cu Comisia Europeană.

”Acea problemă, în ghilimele, ridicată de către unii care nu aveau treabă și spuneau că autostrada Sibiu-Pitești este compromisă din cauza gândacului. A fost o falsă problemă și iată că în foarte puțin timp o să avem și aprobarea Comisiei Europene pentru finanțarea tronsoanelor I, IV și V”, a transmis Bode.

Tronsoanele II și III ar urma să fie scoase la licitație până la finalul anului.

”Din punct de vedere al finanțării, lucrurile stau foarte bine, avem 6,4 miliarde de lei alocați prin bugetul de stat, pe 2020, Titlul 58 fonduri europene. Așadar, nu avem nici o problemă să finanțăm toate loturile de autostradă aflate în execuție în acest moment, vorbesc de 164 km de autostradă și drumuri expres”, a mai spus Bode.

”Eu am fost în urmă cu vreo 3 săptămâni aici și pot să spun că progresele sunt vizibile și dacă vom reuși să lucrăm în același ritm în toate proiectele de infrastructură din țară, atunci, după guvernare, România va beneficia de o rețea de infrastructură așa cum are nevoie pentru a se dezvolta durabil și în beneficiul oamenilor”, a spus și vicepremierul Raluca Turcan.

Orban: Armata Română va asigura comenzi pe piața internă

 

Tot astăzi, premierul Orban a vizitat Uzina Mecanică Cugir și a anunțat că Armatei Române va asigura comenzi pentru capacităţile de producţie din industria de profil autohtonă. 

"Suntem prezenţi aici pentru a da un mesaj foarte serios că vremea în care Ministerul Apărării, Armata Română nu ţineau cont de nevoile industriei de apărare a trecut, că între Ministerul Apărării, Armata Română şi Ministerul Economiei şi industria de armament există o legătură foarte puternică, că Armata Română este hotărâtă să se implice în susţinerea industriei de apărare, atât prin achiziţii care sunt produse de fabricile din România, prin implicare, inclusiv în zona de cercetare, de retehnologizare", a spus Orban, citat de Agerpres.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!