Canalul București-Dunăre, readus la viață. Navele ar putea pleca din Constanța, opri în Capitală și ajunge la Amsterdam
În mai puțin de un an, autoritățile ar trebui să știe în ce condiții pot lega pe apă Bucureștiul de orașele europene care au deschidere la Dunăre.
Au comandat un nou studiu de fezabilitate pentru canalul început în perioada comunistă și realizat în proporție de 70%. Analiza nouă costă peste 5,5 milioane de lei și va stabili și cât de degradată este construcția neterminată.
Traseul canalului urmează albiile râurilor Argeș și Dâmbovița, trece pe lângă București și ajunge în Dunăre.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Trei porturi ar urma să fie construite, pentru a putea lega și Capitala de fluviu: două pe Argeș și unul pe Dâmbovița.
Apoi, pentru a putea controla nivelul apei și a asigura navigația, pe cele două râuri ar urma să fie ridicate și șase ecluze. Ultima, prevăzută la Oltenița, ar facilita intrarea pe Dunăre, așa cum se întâmplă la Agigea, pentru acces la Marea Neagră.
Ce trebuie făcut pentru ca proiectul să devină realitate
Analiza nouă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ar urma să arate ce trebuie făcut pentru ca proiectul să poată fi transformat în realitate.
Alina Hilca, Expert fonduri Administrația Canalelor Navigabile: "Durata realizării acestei reactualizări a studiului de fezabilitate este de 11 luni. A fost atribuit la 5 milioane 697 de mii de lei. Proiectul identifică următorii pași care trebuie parcurși în vederea realizării efective a Canalului.”
În următoarele luni, specialiștii vor face un studiu de trafic. Vor să vadă ce tipuri de nave pot tranzita canalele râurilor Argeș și Dâmbovița și ce tipuri de mărfuri pot fi transportate în aceste zone pe o perioadă de zece ani.
Nave de pasageri cu o lungime de 110 metri și o lățime de 11 metri ar putea pleca din Portul Constanța, ar putea face un popas la București și ar putea ajunge la Amsterdam sau Basel. Responsabilii vor sa stabilească și cum va putea ajuta canalul agricultura.
Daniel Georgescu, Directorul Administrației Canalelor Navigabile: "Se vor face digurile de apărare împotriva inundațiilor, ajutăm agricultura, piscicultura, locuri de muncă, apă pentru consum pentru că și din Canalul Dunăre Marea Neagră să știți că regia de apă preia apă și o potabilizează.”
Costul aproximativ al deschiderii canalului București – Dunăre este evaluat la peste 8,3 miliarde de lei bani de la bugetul de stat și fonduri europene.
Alin Șerbănescu, Purtătorul de cuvând al Ministerului Transporturilor: "Trebuie văzut cât de deteriorată este lucrarea inițială, după care în funcție de complexitatea lucrării și cât de deteriorată e și de soluțiile care se vor aplica, în opinia mea ar putea dura între 24 și 48 de luni o astfel de lucrare.”
Canalul, început în perioada comunistă, este construit în proporție de 70%, arată ultima evaluare făcută de autorități, în 2014, doar că lucrarea abandonată nu a fost conservată.