Rinocerii albi ar putea fi salvaţi, deşi mai există doar 2 femele. Soluţia cercetătorilor
Sunt mari speranţe pentru salvarea unei specii de animale, cu ajutorul ştiinţei. Este vorba despre rinocerul alb nordic, care până nu demult popula arii întinse din savana africană.
În prezent, mai sunt în viaţă doar două exemplare, ambele de sex feminin. Ultimul mascul de rinocer alb nordic a murit anul trecut, iar în aceste condiţii specia este declarată extinctă. O rază de speranţă vine de la geneticieni, care încearcă reproducerea animalelor în laborator, prin fertilizarea în vitro.
Experţii au început deja procedurile de fertilizare ale celor două femele rinocer, care s-au născut la o grădină zoologică din Cehia, dar acum trăiesc într-o rezervaţie naturală din Kenya. Procedura a fost desfăşurată de specialişti de la un institut din Germania, şi reprezentanţii grădinii zoologice din Cehia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ovulele recoltate au fost transferate la un laborator din Italia, unde vor fi înseminate cu sperma recoltată anterior de la ultimul rinocer alb nordic. După aceea, ovulele vor fi transferate la o femelă de rinocer alb, pentru că cele două exemplare de rinocer alb nordic nu pot duce la capăt o sarcină.
Experimentul este atât de important, încât cele două femele de rinocer alb nordic rămase în viaţă sunt păzite în permanenţă de militari kenyeni înarmaţi.
Obiectivul oamenilor de ştiinţă este de a creea o turmă de cel puţin 15 exemplare de rinocer alb nordic, care poate reveni în habitatul natural din Africa. Dar până ca acest lucru să se întâmple, ar putea trece mai multe decenii...
Sursa: Pro TV
Etichete: zoo, disparitie, cercetatori, rinocer, specie, inseminare,
Dată publicare:
25-08-2019 08:28