Campanie de prevenire a consumului de droguri la Liceul Cervantes. Părinții, chemați să contribuie decisiv
Îngrijorate că tot mai mulţi adolescenţi consumă droguri, autorităţile au început o amplă campanie de prevenţie.
Echipe de la Agenţia Antidrog, împreună cu poliţişti şi avocaţi stau de vorbă cu elevii şi încearcă să le explice că stupefiantele ruinează vieţi.
În acelaşi timp, psihologii consideră că primii care ar trebui să se implice sunt părinţii.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Acțiunea de prevenţie a consumului de droguri a fost desfăşurată la Liceul Teoretic Miguel de Cervantes, din Capitală. La discuţii au fost invitaţi inclusiv copii de clasa a 6-a.
David Mircea - avocat, voluntar la Agenția Națională Antidrog: „Am venit şi cu exemple de cazuri, răspunderea penală intervenind de la o vârstă fragedă în România, de la 14 ani până la 16 ani, dacă se dovedește că au discernământ, și după vârsta de 16 ani intervine întotdeauna răspunderea penală.”
Numai anul acesta, zeci de elevi de la licee din București, Bacău, Suceava şi Deva au fost cercetaţi pentru consum și vânzare de droguri.
Mulţi profesori se declară depăşiţi de situaţie, mai ales că, spun ei, nu au susţinerea părinţilor.
Camelia Rădulescu - Directorul Liceului Miguel de Cervantes: „Părinţii când sunt solicitaţi la o comunicare de informații mai neplăcute despre propriul copil, prima reacție este aceea de a nega, de a-și apăra copilul, dar este important să conştientizeze că influenţa prietenilor şi a celor din jur, poate să fie uneori nefastă în ceea ce privește propriul copil. ”
Psihologii sunt de părere că prevenţia trebuie să înceapă de acasă, cât mai devreme.
Diana Miron – psiholog: „Trebuie să ne uităm la copilul foarte mic, la preşcolar, şcolar, gimnaziu, acolo unde este important să fie foarte prezent părintele, cu afecţiune, căldură, cu timp, pentru a putea să îşi asigure o oarecare influenţă în timpul adolescenței, pentru că dacă vorbim doar despre ce face părintele când deja s-a întâmplat, regret să spun, e puţin târziu. Dacă însă am ajuns la povestea în care tânărul e într-un consum, cu siguranţă atitudinea părintelui măcar atunci să nu fie de a pedepsi, de a face scandal, de a-l retrage din viaţa socială, ar trebui măcar atunci să fie una de înțelegere, suportivă.”
Cel mai recent raport al Agenției Naţionale Antidrog arată că aproape 11% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog de-a lungul vieţii, în timp ce 6% au consumat și în ultimul an. Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere, adolescenții sunt cei mai vulnerabili, iar cea mai mică vârstă de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani.