Aparatul de testare antidrog cumpărat pentru școlarii dintr-o comună a fost cedat Poliției Rutiere. Motivul este uimitor
Fără o legislație care să permită testarea inopinată a elevilor în școli, autoritățile unei comune din Bistrița-Năsăud au făcut apel către toți părinții pentru a-și testa voluntar copiii, dacă au motive de îngrijorare.
Dar, deși a trecut aproape jumătate de an de când a fost cumpărat un aparat care să depisteze consumul de droguri, nimeni nu a cerut sprijin. În tot acest timp, realitatea este dureroasă...
Sub protecția anonimatului, tatăl unui adolescent povestește că fiul său a început să consume substanțe interzise de la vârsta de 16 ani, când era elev la un liceu din județul Bistrița-Năsăud. Deși inițial a pus totul pe seama unei schimbări de comportament specifică vârstei, părinții au hotărât să ceară ajutor medical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tată: „Avea comportări mai ciudate, mai vesele, și atunci am luat hotărârea să îl ducem la un medic. Am trecut printr-o internare, într-un spital de specialitate și având tratament inclusiv și în ziua de astăzi”
Calvarul nu a trecut, însă părinții au continuat să ceară ajutor.
„Nu m-am gândit vreodată că o să fie atât de greu, familiile, în general părinții evită să creadă sau să accepte că el se droghează, asta e cea mai cruntă realitate a noastră, a părinților” a adăugat tatăl.
Testarea este confidențială
În comuna Prundu Bârgăului a fost cumpărat încă de anul trecut un test antidrog care a costat 20.000 de lei. Deși a trecut o jumătate de an, până acum nici un părinte nu și-a adus copilul să îi facă acest test. Autoritățile i-au asigurat că testarea este confidențială și copiii pot beneficia și de îndrumare psihologică.
Pentru că nu au fost cereri, aparatul este acum împrumutat polițiștilor rutieri.
Florin Bălan, viceprimar comuna Prundu Bârgăului: „Noi nu suntem organe de control, dar din auzite s-ar spune că ar fi, s-ar comercializa substanțele respective”
Reporter: De șase luni aveți aparatul și nu au venit părinții ?
Florin Bălan, viceprimar: „Nu știu, probabil frica de adevăr sau frica de a afla adevărul despre copilul tău.”
Și dascălii vorbesc despre amploarea fenomenului.
Alina Cristiana Dumitrache, director liceu: „Este un fenomen des întâlnit nu doar în licee, ci şi în şcolile generale, chiar dacă nu se vorbeşte foarte des despre asta. Consumul a scăzut până aproape de vârsta de 11-12 ani.”
Tinerii sau părinții pot cere sprijin sau informații și la centrele antidrog din fiecare județ.