Simulator pentru conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor și a alcoolului, în dotarea Agenției Naționale Antidrog
„Totul se mișcă, reacțiile sunt întârziate și asfaltul parcă îți fuge de sub mașină” sunt principalele reacții ale celor care încearcă un simulator pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Un astfel de echipament a intrat recent în dotarea centrului de la Galați al Agenției Naționale Antidrog și va fi folosit în scop preventiv.
Simulatorul a fost testat, miercuri, de un specialist în conducere defensivă din cadrul Serviciului Rutier Galați.
Specialist în conducere defensivă: „Avem volanul, cu comenzile pe care le găsim și într-un autovehicul real. Contactul, dam start la demaror, exact ca în realitate. Avem volanul, cele trei pedale, schimbătorul de viteză. Conducătorul auto este sub influența alcoolului, aproximativ doi la mie, ca și concentrație”.
După ce se acomodează cu echipamentul, încearcă să facă o depășire în condiții de ploaie.
Specialist în conducere defensivă: „Încercăm cât de cât să menținem mașina pe traiectorie, astfel încât să nu părăsim partea carosabilă, dar nici să nu intrăm în coliziune. Cu cât mărim viteza, cu atât e mai greu. Am lovit un indicator. Ați putut să conduceți mai puțin de un minut, practic. Mai puțin de un minut și la viteză foarte mică. E foarte greu, e acea senzație că fuge asfaltul de sub mașină”.
Nici la o alcoolemie de unu la mie alcool pur în aerul expirat nu e mai ușor.
Cms. șef Bogdan Carp, șeful Serviciului Poliției Rutiere Galați: „Simulează senzațiile pe care le poate avea un conducător auto care se află sub influența alcoolului. Acest simulator va fi folosit în acțiunile preventive, pentru a-i determina pe cei care nu au consumat băuturi alcoolice să facă acest lucru în continuare”.
Statisticile în privința consumului de substanțe interzise la volan sunt cel puțin îngrijorătoare. Bilanțul pe anul trecut arată că, numai în Galați, polițiștii rutieri au depistat, în fiecare zi, cel puțin trei șoferi sub influența alcoolului sau a substanțelor halucinogene.
Angela Ene, coordonatorul Agenției Naționale Antidrog Galați: „Principalele droguri consumate sunt cannabisul, noile substanțe psihoactive și, pe locul trei, s-ar situa cocaina. Aceste persoane se situează în intervalul 15-39 de ani”.
Simulatorul a fost cumpărat de Consiliul Județean Galați, care, în urma încheierii unui parteneriat, a achiziționat echipamente în valoare de o sută de mii de lei pentru Centrul de Evaluare și Consiliere Antidrog.
Ionuț Negru, purtător de cuvânt al CJ Galați: „Este primul centru antidrog din țară care are un astfel de simulator auto și nu numai un simulator auto. Au fost luate mai multe echipamente, ochelari VR, ochelari care simulează efectele consumului de droguri”.
Cei de la Agenția Națională Antidrog urmează să încheie parteneriate cu școlile de șoferi astfel încât, elevii acestora, să experimenteze încă dinainte de a obține permisul de conducere efectele devastatoare ale condusului sub influența substanțelor interzise.