Călin Georgescu, după ce CCR a cerut renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor: Este decizia unei instituţii
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului.
"Este decizia unei instituţii, nu o comentăm", a transmis echipa de campanie a lui Georgescu.
Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Surse oficiale au precizat pentru Știrile Pro TV că judecătorii Curții Constituţionale au amânat pentru vineri decizia privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit surselor citate, judecătorii CCR vor cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
De asemenea, potrivit surselor, Curtea Constituțională ar fi luat deja o decizie în privința solicitării candidatului Sebastian Popescu, căruia i-ar fi respins contestația, în timp ce a lui Cristian terheș a fost amânată.
CCR ar urma să solicite de la CSAT toate materiale discutate în Consiliu și, de asemenea, va cere de la BEC și AEP materiale suplimentare.
Astfel, CCR are pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, cererile de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale depuse de Sebastian Constantin Popescu şi de Cristian Terheş, dar şi ”Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
În schimb, joi, la Palatul Cotroceni are loc şedinţa CSAT privind posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
CARE SUNT ARGUMENTELE CONTESTATARILOR
Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.”
Sebastian Popescu mai precizează în sesizarea prezentată de Digi 24 că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.
Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll.
El a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.
Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3 este foarte mică.
În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.