Bulgaria amenință Țările de Jos și Austria cu contramăsuri dacă nu sunt primiți în Spațiul Schengen
Oficialii bulgari au amenințat cu contramăsuri în cazul în care Țările de Jos și Austria vor vota împotriva aderării la Spațiul Schengen. Premierul interimar Galab Donev a declarat că „bunul simț poate prevala” în zilele rămase până la votul crucial.
Bulgaria, România și Croația sunt pregătite să se alăture Spațiului Schengen, potrivit rapoartelor Comisiei Europene, dar Țările de Jos și Austria nu sunt de acord. Olandezii se opun ferm aderării Bulgariei și spun că vor vota favorabil pentru România, în timp ce Austria este împotriva intrării ambelor țări, invocând incapacitatea acestora privind gestionarea fluxului de imigranți.
Donev nu a precizat care ar putea fi măsurile de represalii ale Bulgariei, dar a spus că „sperăm că nu va trebui să facem asta”, scrie Euractiv.com.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Informația neoficială de la Sofia este că, dacă Olanda nu își retrage obiecția, Bulgaria va bloca alegerea lui Hans Leijtens în funcția de șef al Frontex.
„Bulgaria nu a renunțat la Schengen. Mai avem trei zile”, a spus premierul Donev.
Ministrul Justiției, Krum Zarkov, a declarat că de această dată amenințarea bulgară este foarte reală și își propune să provoace reacția țărilor UE.
Ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdzhiev, susține că Bulgaria încă mai speră că va primi un vot favorabil de la Austria, deoarece reprezentanții acestei țări au participat la ultima inspecție de specialitate la granițele țării.
Atacuri de la Sofia la adresa Olandei
„Principalele obiecții ale Olandei nu sunt legate de protecția frontierei, ci de implementarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, care a fost abandonat pentru Bulgaria în 2019. Țările de Jos se așteaptă la un raport, pe care nu îl poate primi. O astfel de poziție este în contradicție cu regulile pe care a fost întemeiată UE”, a spus Demerdzhiev.
Olanda a anunțat că este pregătită să sprijine aderarea României și a Croației, dar nu a Bulgariei. Austria respinge atât Bulgaria, cât și România.
Autoritățile bulgare susțin că pozițiile premierului olandez și ale cancelarului austriac sunt dictate mai degrabă de considerente politice interne decât de deficiențe concrete în implementarea regulilor Schengen de către Bulgaria.
Consiliul JAI urmează să voteze două decizii separate privind Schengen pe 8 decembrie. Miniștrii vor vota odată pentru admiterea Bulgariei și României și separat pentru Croația.