Țările de Jos nu se mai împotrivesc aderării României la spațiul Schengen, dar se opun intrării Bulgariei

×
Codul embed a fost copiat

Țările de Jos se opun aderării Bulgariei în spațiul Schengen, dar au dat unde verde României și Croației. Și Suedia a aprobat aderarea României la spațiul comunitar.

Cu șase zile înainte de votul care va decide aderarea României la spațiul Schengen, parlamentarii Suediei și ai Olandei au anunțat că ne vor susține. Cu toate acestea, nu este sigur că România va fi primită în Schengen.

Unii europarlamentari susțin că Austria încă se opune ca aderarea să fie pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles.

Eric van der Burg, secretar de stat: Sunt trei țări care doresc să adere la spațiul Schengen, acestea sunt Croația, România și Bulgaria. Croația și România îndeplinesc toate condițiile, dar Bulgaria, nu.

Reporter: De ce?

Citește și
Werner Kogler
Vicecancelarul Austriei îl contrazice pe cancelar și spune că Viena susține aderarea României la Schengen
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Eric van der Burg, secretar de stat: Vorbim de un guvern provizoriu în Bulgaria, chiar dacă nu se compară cu un guvern demisionar. Sunt multe legi gata, dar nu le-au trecut prin parlament”.

România așteaptă de 15 ani aderarea la spațiul Schengen. Regula este ca toate statele membre UE să fie de acord.

Doar Austria se mai opune aderării României

Olanda a fost mereu împotrivă, sub pretextul că am avea probleme cu imigrația, corupția și crima organizată. Acum, olandezii nu se mai opun, și nici Suedia. Rămâne însă Austria.

Victor Negrescu, europarlamentar: ”Această țară consideră că suntem pe ruta migrației din Africa, dar asta nu se bazează pe date concrete. De fapt, motivația pentru care Austria se opune ține de contextul politic, unde partidul de guvernământ a pierdut sprijinul popular și apropiindu-se alegerile cred că această temă le va fi favorabilă”.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: ”Azi, Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României, pentru că miniștrii trebuie să primească, să-i spunem susținerea parlamentului, pentru votul de la JAI. Așa că s-a încheiat bine pentru noi, după ce am avut probleme și cu Suedia. 7 decembrie e clar ziua cea mai importanta, pentru că în momentul ăsta nu suntem pe ordinea de zi, în ciuda a tot ce spun guvernanții noștri. D-aia s-au întâlnit ieri, ca să voteze propunerea, ea nu s-a votat și de aceea se întâlnesc pe 7. Când nu votezi propunerea se numește că nu e decizie”.

Președintele Iohannis se află zilele acestea în Grecia, la o reuniune de lucru a liderilor Partidului Popular European. Acolo se va întâlni și cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei și nu este exclus să fie aduse în discuție motivele pentru care austriecii nu ne vor în Schengen.

Ce este spațiul Schengen

Victor Negrescu, europarlamentar: ”Dacă vom avea un vot favorabil pe 8 decembrie, România va intra în spațiul Schengen începând cu anul viitor. Data 1 ianuarie e stabilită pentru căile rutiere, iar din martie pe căile aeriene”.

Zona Schengen a fost stabilită în 1995 și asigură libera circulație a cetățenilor europeni și a mărfurilor în 26 de țări, 22 ale Uniunii Europene și 4 non-UE, cum ar fi Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Dacă România va intra în această zonă, ar însemna că nu trebuie să mai facem controlul pașapoartelor la vamă, iar veniturile statului din comerțul cu mărfuri ar putea să crească întrucât timpul de așteptare în vămi pentru camioane va fi mai mic.

Mesajele transmise de Ciucă și Aurescu

Țările de Jos se opun în continuare intrării Bulgariei în zona de securitate Schengen, în schimb România și Croația sunt pregătite să acceadă, a declarat vineri Eric van der Burg, secretar de stat în Guvernul Țărilor de Jos, informează presa olandeză.

Bulgaria nu îndeplinește încă aceste condiții, a adăugat el.

Cu toate acestea, Comisia Europeană consideră că toate cele trei state membre ale UE s-au supus cerințelor. Parlamentul European împărtășește și el această opinie. Țările de Jos era unul dintre puținele state care încă se mai opune aderării Bulgariei în spațiul Schengen.

Pe 8 decembrie subiectul va fi repus pe agenda consultărilor dintre miniștrii statelor membre UE, la Bruxelles.

Premierul României a reacționat la scurt timp la anunțul Țărilor de Jos, printr-o postare pe Twitter.

PM @NicolaeCiuca: Welcoming the ???????? Government’s recognition of ????????’s readiness to join #Schengen as a key step towards achieving this goal, made possible through dialogue&cooperation. NL is a valued partner of our country. We are determined to continue working together. @MinPres

— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) December 2, 2022

 

 

Nicolae Ciucă a transmis că salute ”recunoașterea de către Guvernul Țărilor de Jos a pregătirii României de a se alătura spațiului Schengen ca un pas cheie către atingerea acestui obiectiv, făcut posibil prin dialog și cooperare. Țările de Jos sunt un partener de preț al țării noastre. Suntem hotărâți să continuăm să lucrăm împreună”.

De asemenea, premierul Ciucă a salutat, vineri, și aprobarea de către Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei a propunerii pozitive a guvernului suedez în favoarea aderării României la spaţiul Schengen.

”Salut aprobarea de astăzi de către Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei a propunerii pozitive a guvernului suedez în favoarea aderării României la spaţiul Schengen”, a scris premierul pe Twitter.

”Aceasta este încă o confirmare a disponibilităţii depline a României de a face mai puternică securitatea internă a Uniunii Europene”, mai scrie şeful Executivului.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogan Aurescu scrie vineri pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României, potrivit News.

Și Suedia a aprobat aderarea României la Schengen

În urmă cu scurt timp, şi Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.

”Mă bucur să salut evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României. Dialogul politic foarte strâns cu partenerii olandezi, la toate nivelurile a contribuit la fundamentarea unei abordări favorabile”, a scris ministrul de Externe pe Twitter.

Ministrul Aurescu îi mulţumeşte omologului său din Olanda pentru sprijin. Ministrul de Externe a salutat vineri şi rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen, el afirmând că se bucură că demersurile sale pe lângă ministrul Tobias Billstrom, omologul său şi liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Vicecancelarul Austriei îl contrazice pe cancelar și spune că Viena susține aderarea României la Schengen
Vicecancelarul Austriei îl contrazice pe cancelar și spune că Viena susține aderarea României la Schengen

Austria transmite mesaje oficiale contradictorii cu privire la susținerea României pentru aderarea la Schengen. Astfel, vicecancelarul îl contrazice pe cancelar și susține că Austria este de acord cu aderarea României.

Austria confirmă că sprijină Croaţia pentru Schengen, dar va fi ''foarte critică'' faţă de România şi Bulgaria
Austria confirmă că sprijină Croaţia pentru Schengen, dar va fi ''foarte critică'' faţă de România şi Bulgaria

Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei.

Președintele Consiliului Național Secuiesc: ”România nu trebuie să intre în Schengen”. Motivațiile cetățeanului român
Președintele Consiliului Național Secuiesc: ”România nu trebuie să intre în Schengen”. Motivațiile cetățeanului român

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Balázs, a scris ministerelor de externe ale statelor din zona Schengen cu privire aderarea României.

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată
Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.