Brânza și țuica, vedetele festivalului de la Rășinari: „Străbunii noștrii mâncau mânacare de cea mai bună calitate”
Brânza și țuica au fost sărbătorite la Rășinari, în județul Sibiu. Ciobănițele și ciobanii s-au strâns la marginea satului și au încins ceaunele, au pus mămăliga la foc molcom, cu care au învelit apoi bucăți generoase de brânză de burduf.
Festivalul a strâns mii de pofticioși, iar oferta a fost pe măsură: bulz rumenit pe jar, telemea dulce și sărată, sloi de oaie, pastramă și tocăniță de berbecuț la ceaun. Atracția principală a fost însă un bulz uriaș, lung de peste 60 de metri.
Peste 70 de kilograme de mălai s-au transformat în mămăligă aurie, iar 30 de kilograme de brânză de burduf s-au contopit în preparatul-minune. Pofticioși au fost destui și așteptarea a meritat, gustul e numai unul.
Bucătar: „Nu vă grăbiți că avem. Luați și dumneavoastră un pic, vă dau aici”.
Participantă la festival: „Oamenii trudesc cu toții, pun mănă de la mână și gătesc împreună, am venit și cu fetița mea și așteptăm să degustăm”.
Participant la festival: „Îmi aduce aminte de bunici. Brănză și mămăligă ca la țară. Am prins și un pic de țuică”.
Cei care nu au prins o porție gratuită s-au inghesuit la tarabele ciobanilor.
Comerciantă: „Am făcut o tocăniță bună, bună de miel la ceaun, mămăligă cu brănză de burduf de munte, ia uitați ce avem aici! Foarte bun! Ia uitați! S-a topit. Avem pastramă de berbecuț foarte bună, mici făcuți de noi de casă, carnati”.
Cum vedeta zilei a fost brânza, oamenii au avut de unde alege: telemea proaspătă sau maturată, cașcaval cu ierburi și arome sau o brânză de burduf uriașă.
Țuica, la loc de cinste la Festivalul de la Rășinari
Prin mulțimea de mâncăruri s-au gasit și licori, cu multe grade.
Producător: „Avem o pălincă cu cocean original de 20 de ani, o pălincă de prune maturată în butoi de dud. Consumată cu măsură e foarte bună, face și mărgele”.
20 de producători locali au venit cu bunătăți la festivalul de la Rășinari de anul acesta.
Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari: „Ne dăm seama că bunicii și străbunii noștrii mâncau mânacare de cea mai bună calitate”.
Festivalul a ținut până la lăsarea întunericului.