Blue Air anunță că nu reia zborurile până la 10 octombrie. Compania susține că nu are bani de combustibil
Operatorul aerian low-cost Blue Air a anunţat că va relua zborurile abia din 10 octombrie.
Motivul: pentru moment nu dispune de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.
"În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administraţie şi acţionariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăţi au fost blocate de către aceştia, astfel încât Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie. În plus, toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente.
În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, Societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022", se arată într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres.
Recent, Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru repatriere. Banii vor trebui recuperaţi însă de la Blue Air, companie care are datorii totale de 230 de milioane de euro.
Potrivit Blue Air, aproape 55.000 de pasageri au fost afectaţi de anularea zborurilor programate în perioada 6-11 septembrie. Deşi Adminstrația Fondului pentru Mediu a acceptat o eşalonare a datoriei de 28 de milioane de lei, aceasta nu este singura problemă a companiei.
Cristian Rada, CEO Blue Air: „Noi trebuie să ne renegociem, practic, toate condiţiile de operare cu toţi partenerii noştri externi şi interni, ori aceste lucruri nu se pot face peste noapte. Datoriile Blue Air sunt în acest moment de aproximativ 230 milioane de euro şi care ar fi reprezentat, în 2019, de exemplu, jumătate din veniturile realizate.”
În plus, autorităţile române îi îndeamnă pe păgubiți să îşi ceară banii înapoi.