"Scumpirea nejustificata creeaza probleme in economie". Specialistii despre majorarile de la pompa


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 02:07
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2012 10:41
Categorie: Stiri actuale

Benzina va castiga fara probleme si anul acesta cursa scumpirilor. De joi, costa aproape 6 lei si 50 de bani. Cea mai mare companie a majorat preturile cu 12 bani. Fireste, nici motorina nu a ramas pe loc.

Benzina si motorina au ajuns la cote istorice. Atat in statiile OMV cat si in cele Petrom preturile au fot majorate in noapte de miercuri spre joi.

Chiar daca Romania are rezerve de petrol, acest lucru nu se simte la pompa. Aici ar trebui sa intervina statul, cred specialistii.

"In OMV exista actionariat, actionariatul statului austriac. Ar trebui pusa problema relatiilor externe pentru ca scumpirea, pana la urma nejustificata, creeaza probleme grave in economia romaneasca. Exista si negocieri pentru stabilirea redeventelor" spune Sorin Paslaru, redactorul sef al Ziarului Financiar.

"Orice crestere a nivelului de fiscalizare poate sa duca la descurajarea activitatii. Cresterea redeventelor in sectorul petrolier este impiedicata pe langa considerentele economice de faptul ca, prin legea de privatizare, statul roman se obliga sa pastreze pana la sfarsitul anului 2014 cota procentuala a redeventelor" adauga si Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Potrivit site-ului companiei, in statia OMV din Bucuresti, de pe Strada Grivitei, nr. 183, Sector 1, un litru de benzina OMV MaxxMotion 100 costa pe data de 10 ianuarie 2012, 6,25 lei. Pe data de 23 februarie 2012, acelasi litru a ajuns sa valoreze 6,46 lei, un maxim istoric pentru acest segment. Scumpirea in acest caz este de 0,21 lei in decurs de 43 de zile calendaristice.

Motorina a trecut si ea de pragul psihologic de 6 lei/litru, stabilind totodata un record pentru combustibilul diesel vandut in Romania.

Daca in luna ianuarie un litru de motorina costa la OMV 5,83 lei, pe 23 februarie acesta costa 6,01 lei. Urmariti evolutia preturilor si in statiile PETROM, in tabelele din Galeria FOTO.

Vom scumpi in continuare produsele - CEO Petrom

Potrivit Petrom, preturile au crescut cu 22% la benzina si cu 25% la motorina in 2011. "Continuam aceasta politica de crestere moderata a preturilor, dar urmand principiile de piata pe baza cotatiilor internationale si a fiscalitatii", a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.

In estimarea publicata pe site-ul companiei, in 2012 pretul barilului de petrol va gravita in jurul valorii de 100 dolari, iar Petrom va continua politica de crestere moderata a preturilor.

In 2011 OMV Petrom a inregistrat un profit record, in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari de asemenea record, de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). "Vanzarile din 2011 au avansat datorita volumelor si preturilor in urcare", a afirmat directorul financiar al companiei, Daniel Turnheim, prezent in conferinta.

Pe segmentul de rafinare si marketing, vanzarile au crescut cu 25% fata de 2010, de la 15,17 miliarde lei la 18,95 miliarde lei (4,47 miliarde euro), datorita cresterii preturilor si in pofida scaderii volumelor vandute. Vanzarile din rafinare si marketing au reprezentat 83% din vanzarile consolidate.

Petrom a anuntat oficial cat de mare este descoperirea din Marea Neagra. Pietele au reactionat

Citeste si:

Benzina sau motorina? Top 10 al celor mai eficiente masini diesel GALERIE FOTO

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO