Benzina si motorina in 2012. Petrom: "Continuam politica de crestere moderata a preturilor"
Piata de gaze naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, sustinuta de evolutia industriei, in timp ce piata de carburanti a fost stabila, dar afecatata de scaderea puterii de cumparare a populatiei.
In bilantul pe anul trecut, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca "cererea de gaze a crescut cu 3%, de la 13,8 miliarde metri cubi in 2010, iar vanzarile noastre au fost in linie cu piata".
Compania a raportat pentru anul trecut o productie de hidrocarburi in crestere cu 1%, la 67,77 milioane barili echivalent petrol (bep), ca urmare a inceperii de noi forari si a lucrarilor de reparatii la mai multe sonde.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cresterea productiei a fost sustinuta de partea de gaze naturale, unde compania a extras anul trecut 5,32 miliarde metri cubi, cu 3% mai mult fata de cantitatea de 5,16 miliarde metri cubi inregistrata in 2010.
Mariana Gheorghe a adaugat ca piata de carburanti a fost stabila anul trecut, dar a fost afectata de scaderea puterii de cumparare a populatiei. "Piata a scazut cu 4% pe retail, dar a crescut cu 3% consumul comercial. Vanzarile noastre au fost mai mult sau mai putin in linie cu evolutia pietei. Puterea de cumparare a populatiei a scazut cu 5%, ceea ce s-a vazut in vanzarile din retail", a explicat Mariana Gheorghe.
In 2011, consumul de benzina a scazut cu 9%, iar cererea de motorina a urcat cu 7%, mai ales in agricultura si constructii. Gheorghe a precizat ca anul trecut cererea de motorina nu a putut fi satisfacua de rafinariile din Romania, motiv pentru care toti operatorii din piata au importat circa 30% din totalul comercializat.
Preturile au crescut cu 22% la benzina si cu 25% la motorina in 2011. "Continuam aceasta politica de crestere moderata a preturilor, dar urmand principiile de piata pe baza cotatiilor internationale si a fiscalitatii", a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.
In estimarea publicata pe site-ul companiei, in 2012 pretul barilului de petrol va gravita in jurul valorii de 100 dolari, iar Petrom va continua politica de crestere moderata a preturilor.
In 2011 OMV Petrom a inregistrat un profit record, in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari de asemenea record, de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). "Vanzarile din 2011 au avansat datorita volumelor si preturilor in urcare", a afirmat directorul financiar al companiei, Daniel Turnheim, prezent in conferinta.
Pe segmentul de rafinare si marketing, vanzarile au crescut cu 25% fata de 2010, de la 15,17 miliarde lei la 18,95 miliarde lei (4,47 miliarde euro), datorita cresterii preturilor si in pofida scaderii volumelor vandute. Vanzarile din rafinare si marketing au reprezentat 83% din vanzarile consolidate.
Cititi si: Tensiunile cu Iranul urca pretul petrolului Brent la maximul ultimelor noua luni
Sursa: Mediafax
Etichete: scumpiri, carburanti, pret benzina, petrom, preturi motorina,
Dată publicare:
22-02-2012 18:14