Plimbare virtuala pe Autostrada suspendata. Cum va arata Bucurestiul in 2035. Viziunea "metropola"
VIDEO. Strategia Bucuresti 2035 presupune unirea celor sapte gari din Bucuresti prin linie de metrou, dublarea spatiilor verzi, recuperarea identitatii urbane pentru centrul Capitalei.
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, la intalnirea cu oamenii de afaceri privind "Conceptul Strategic Bucuresti 2035", ca acesta este greu de realizat cu o "legislatie schioapa", care s-a schimbat de foarte multe ori in functie de interesele unor grupuri in detrimentul bucurestenilor.
Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a spus luni ca instrumentul strategic cel mai important pentru "Bucuresti 2035" este PUG, iar Primaria a finalizat lucrarile importante care vor fundamenta acest plan urbanistic general. "Intr-o luna sau doua vom discuta in Consiliu Planul Urbanistic General", a precizat Patrascu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Recuperarea centrului istoric este unul dintre obiectivele principale ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbana(PIDU). Piata Romana va fi legata de Piata Rahova, vor fi contruite doua poduri pietonale, circulatia autovehiculelor va fi restansa, va fi reamenajat cheiul Dambovitei, va fi facut un sistem integrat de parcari in centru", potrivit lui Patrascu.
Totodata, Inelul Median de circulatie de 13,5 kilometri urmareste traversarea subterana a parcului Herastrau prin doua tunele fiecare de cate doi kilometri, costurile intregului proiect ridicandu-se la 1,3 miliarde de euro.
In viziunea celor care au lucrat la Strategia Bucuresti 2035, Capitala este, in peste 23 de ani, "o metropola influenta si integrata european prin durabilitate si caracter, reinventata inteligent si sensibil, o comunitate deschisa si evoluata, o capitala dinamica si creativa".
Pentru a atinge viziunea Bucuresti 2035 trebuie avute in vedere patru directii strategice majore, respectiv crearea unei forme administrative la nivelul Bucurestiului si a teritoriului acestuia de influenta, intarirea si revitalizarea sistemului de poli teritoriali, eficientizarea si dezvoltarea sistemului de infrastructura si valorificarea durabila a resurselor de patrimoniu natural si construit.
Oprescu a spus ca este nevoie de sprijinul Guvernului pentru a implementa aceasta strategie, iar premierul Razvan Ungureanu, prezent la eveniment, l-a asigurat pe primar de tot suportul sau. Primarul Sorin Oprescu declara in decembrie ca in 2035 Bucurestiul va arata ca un oras civilizat, european, va fi un echilibru in ceea ce priveste dezvoltarea, punandu-se accent pe partea de sud, unde se vor construi complexe comerciale, locuinte si locuri de agrement.
Conceptul strategic Bucuresti 2035 este parte a Planului Urbanistic General, fiind vorba despre un concept strategic despre cum si unde se va dezvolta Bucurestiul si cum va arata capitala Romaniei pe termen lung, spunea primarul Sorin Oprescu.
Acest concept cuprinde finalizarea autostrazii suspendate, care va fi realizata in parteneriat public-privat, inchiderea celui de-al patrulea inel de circulatie in sudul Capitalei, refacerea si pastrarea caselor monument, programe privind spatiul verde - acoperisuri verzi, amenajarea Dambovitei.
Potrivit primarului general, unele proiecte din acest concept au inceput deja sa fie implementate, cum ar fi de exemplu Mihai Bravu - Vacaresti, subtrecerea de la Vacaresti-Oltenita, Podul Doamna Ghica, Dudescu. Edilul sef al Capitalei vorbea si depre zona metropolitana, care va cuprinde judetul Ilfov pana la Ploiesti, o parte din judetul Calarasi si o zona din judetul Giurgiu.
"Zona metropolitana se poate face si fara bani de la buget, pentru ca nu avem, in parteneriat public-privat, pentru ca este timpul oraselor, a discutiilor intre orase. Vrem sa prindem putin din judetul Calarasi, o zona din Giurgiu, Ilfovul pana la Ploiesti pentru ca, vrem, nu vrem, in 20 ani Bucurestiul si Ploiestul se vor uni", spunea Sorin Oprescu.
Gheorghe Patrascu sublinia ca in zona de sud ar putea fi construit chiar si un aeroport, pentru ca aici s-a facut o dezvoltare necontrolata, adevarata dezvoltare fiind orientata spre nord. Vointa politica este principalul factor pentru implementarea acestei strategii, in opinia arhitectului sef.
"Conceptul Strategic Bucuresti 2035" este un proiect care isi propune conturarea unui model de dezvoltare pentru Capitala, care sa ia in considerare si aria sa de influenta.
Astfel, proiectul are in vedere formularea unei viziuni a orasului, o armonizare a principalilor factori care ii conduc dezvoltarea. Scopul este stabilirea unor principii comune de dezvoltare care sa conduca la conturarea unei zone armonioase si competitive cu sanse mari de a antrena atat dezvoltarea de ansamblu cat si comunitatile locale.
CSB 2035 este structurat in trei etape, iar cea de-a doua etapa, ale carei rezultate au fost prezentate joi cuprinde propunerile de obiective strategice, directii majore de actiune, precum si listele de politici publice, programe si proiecte urbanistice recomandate decidentilor pentru 1016, 2020 si 2035.